zaterdag 16 december 2023

Kerstkleedje in maar één kleur

Door Helin, groep 8

Benodigdheden:
  1. rood, groen of zwart knutselpapier van 25 bij 25 cm
  2. liniaal
  3. potlood
  4. zilver- of goudkleurige stift
  5. zwart papier
Verdeel je tekenvel met potlood in 25 hokjes van 5 bij 5 cm. Zorgvuldig meten! Teken in elk vakje een kerstfiguurtje. Kleur ze om en om in, net als bij een dambord: of de achtergrond, of het figuurtje zelf wordt zilver of goud. Doordat je maar een kleur mag kiezen, moet je gebruik maken van de kleur van de achtergrond.


vrijdag 15 december 2023

Gouden Kerstmis

Door Esmay, groep 8
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier van 20 bij 20 cm
  2. liniaal
  3. potlood
  4. zilver en goud stift
  5. zwart papier
  6. lijm
Leerlingen verdelen hun vel met grijs potlood in 16 hokjes van 5 bij 5 cm. Zorgvuldig meten! In elk vakje tekenen ze een kerstfiguurtje. Deze figuurtjes worden, net als bij een dambord, om en om ingekleurd: of de achtergrond, of het figuurtje zelf wordt zilver (of goud). Plak de tekening op een zwarte ondergrond.

donderdag 7 december 2023

Kleurige kerstbomen

Door Nadia, groep 8
Benodigdheden:
  1. twee vellen tekenpapier op A4 formaat
  2. waterverf
  3. penselen
  4. pot water
  5. vloeipapier
  6. schaar
  7. kwast
  8. liniaal
  9. potlood
  10. lijm
  11. goud- en zilverkleurige stift
  12. witte correctiestift of snippers uit perforator
  13. glitter
Schilder een achtergrond voor de kerstbomen met waterverf. Gebruik verschillende kleuren en laat ze in elkaar overlopen. Gebruik veel water voor mooie lichte kleuren. Kies drie kleuren vloeipapier. Vouw de blaadjes enkele keren dubbel en knip er dan driehoekjes en vierkantjes uit. Maak een vel tekenpapier met een kwast goed nat met water en leg de stukjes vloeipapier hierop. Als het vloeipapier niet aan het papier vastzuigt, is de ondergrond niet nat genoeg. Ga er dan nog een keer met een kwast met water overheen. Het vloeipapier zal dan gaan 'bloeden'. Plak het vel op deze manier vol en leg het dan te drogen. Haal de stukjes vloeipapier van het tekenvel af als het helemaal droog is. Het vel ziet er dan zo uit.

Knip langgerekte driehoeken uit het vel met de vloeipapierafdrukken. Gebruik eventueel het schema dat hierboven staat (dit is gebaseerd op een A4 vel van 21 bij 29 cm - aan beide zijden houd je een halve cm over). Knip eventueel nog een stukje van de onderkant van de driehoeken af als je bomen van verschillende hoogte wilt. Plak deze drie bomen op de achtergrond. Overlapping mag. Plak de bomen niet allemaal op dezelfde hoogte, zodat je diepte krijgt. Van de restjes kun je ook nog kleinere driehoeken knippen als je meer bomen wilt. Gebruik een goud- of zilverkleurige markeerstift om de bomen te omranden. Teken ook een simpele takkenstructuur. Teken de stammen met bruin potlood of gebruik hiervoor ook de metallic stiften. Teken sneeuwvlokken met een witte viltstift of plak snippers uit de perforator rond en op de bomen. Plak het werk op een bijpassende kleur achtergrond. Strooi wat glitter op de bodem van het bos.

Door leerlingen van groep 8

woensdag 6 december 2023

Kerstbal met dekzwart


 Benodigdheden:

  1. tekenpapier A4 
  2. oliepastels of wasco
  3. dekzwart
  4. kwast
  5. satéprikker
  6. aluminiumfolie
  7. lint 
Kleur het tekenvel in met oliepastels/wasco. Verf hieroverheen met dekzwart en laat dit drogen. 
Kras met een satéprikker een kerstbal uit en versier deze met patronen. 
Knip uit aluminiumfolie een ophangkroontje. Knip een stukje lint van 10 cm. Vouw dit dubbel en plak het onder het kroontje bovenop de kerstbal. 

door leerlingen van groep 8

Beeldaspect: lijn (patroon)

donderdag 30 november 2023

Zie de maan schijnt door de bomen

Benodigdheden:
  1. wit A4 tekenpapier 
  2. oliepastelkrijtjes
  3. blauwe inkt, ecoline of vloeibare waterverf
  4. kwast
  5. krant
  6. schoteltje met water
  7. schuursponsje
Zie de maan schijnt door de bomen…. en in het licht van de maan kleurt alles blauw. 
Teken een grote maan. Schets een boom. Denk eraan dat de takken aan het eind steeds dunner worden. Teken een uil of kat op een van de takken. 


Kleur de boom in met oliepastel in meerdere kleuren blauw. Maak kleurverschil door harder of zachter te drukken. Kleur ook de uil/kat blauw ingekleurd. 
Teken ogen, oren, snavel en streepjes (veren) met zwart. 
Kleur de maan wit-geel en naar buiten toe steeds meer geel. 
Als alles is ingekleurd omlijn je alles met een wit oliepastelkrijtje, ook de kleinste takjes. Dit is een lastig klusje, want het wit zie je amper en je loopt het risico dat het witte krijtje blauw wordt (afkrabben dan!).


Tijd voor de achtergrond. Dit doen we met blauwe inkt, water en een schuursponsje. Op de witte lijnen zal de inkt, waarmee de lucht wordt ingekleurd, niet pakken. Hierdoor blijf je de tekening goed zien. 
Doe onverdunde blauwe inkt op een schoteltje en doop de zachte kant van het schuursponsje erin. Tamponneer met het sponsje langs de buitenranden van de tekening. Als je dichter bij de maan komt, doe je een klein beetje water bij de inkt. De kleur wordt dan iets lichter. Tamponneer deze lichte inkt in een grote cirkel om de maan, zodat je de maan echt ziet schijnen.

Door leerlingen van groep 7

woensdag 29 november 2023

December skyline

Benodigdheden:
  1. zwart papier 20 bij 20 cm
  2. wit stencilpapier
  3. pastelkrijt
  4. wit en geel kleurpotlood
  5. schaar
  6. gekleurd papier
Teken op het witte papier een skyline met grachtenhuisgevels. 
Knip uit en kleur de randen van de huizen met pastelkrijt. 
Leg dit vel op het zwarte papier. Veeg het krijt naar boven, zodat er er een skyline ontstaat. 
Keer het witte vel om en herhaal het proces om een tweede rij huizen te maken. Ruil eventueel je skyline met de buren als je twee verschillende dakenrijen wilt.
Teken met geel/wit pastelkrijt een maan en veeg deze ook uit. 
Teken ramen met geel en/of wit kleurpotlood. 
Plak het zwarte vel op een gele of rode ondergrond voor een echte Sinterklaassfeer, of kies rood of groen in de Kersttijd.

Piet en Sint op het dak

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier 
  2. zwart knutselpapier
  3. restjes geel of oranje papier
  4. oost-indische inkt
  5. rietjes
  6. vloeibare waterverf
  7. brede kwast
  8. plaksel
  9. schaar
Met zwaar verdunde vloeibare waterverf of ecoline schilderen de leerlingen een wit vel in blauw of paars. Laat dit goed drogen.
Laat een druppel oost-indische inkt op het gekleurde vel vallen en blaas dit uit met een rietje. Doe dit enkele keren, zodat het straks lijkt alsof er takken boven de huizen uitkomen.
Op zwart papier tekenen de leerlingen een skyline van huizen met verschillende daken ongeveer ter hoogte van de helft van het gekleurde vel . Deze wordt uitgeknipt en op het geschilderde vel geplakt. Uit restjes geel of oranje worden raampjes geknipt voor op de huizen. In de lucht is de maan te zien. Dan knippen ze uit zwart een silhouet van Sinterklaas of een Piet en plakken deze op een van de daken. Met een wit of geel bordkrijtje wordt het schijnsel van de maan op de daken aangebracht.
Kinderen in de bovenbouw tekenen en knippen hun Piet of Sint zelf. Voor leerlingen uit de middenbouw kun je eventueel een patroontje geven.

Door leerlingen van groep 7

zondag 29 oktober 2023

Spookhuis in maanlicht

Door een leerling van groep 8
Benodigheden:
  1. wit tekenpapier op A4formaat
  2. zwart knutselpapier
  3. geel bordkrijtje
  4. schaar
  5. snijmesje en -mat
  6. lijm
  7. wit potlood
  8. zwarte viltstift
  9. blauwe en paarse verf
  10. schoteltje
  11. stukje spons
Deze les staat in het teken van Halloween en spookhuizen. Maak eerst een woordweb: waar denk je aan als je aan een spookhuis denkt: skeletten, spinnen, vleermuizen, oud, vervallen, donker, eng enz.

Scheur van het zwarte papier een strook van ongeveer 5 cm en plak die op het witte vel; de bodem. Teken op zwart papier een huis dat er vervallen en oud uitziet. Knip het uit.

Snijd met een stanleymesje de ramen en deuren eruit. Plak het op het witte vel. Teken met wit potlood details, zoals stenen, spoken, spinnenwebben. Teken met zwarte stift dingen in de raamopeningen.

Knip een rondje - de maan - uit een restje papier en leg dit los op het werk. Trek met een geel bordkrijtje een lijn van ongeveer een cm breed rondom het huis en de maan en veeg dit naar buiten toe uit.

Gebruik een stukjes spons om de achtergrond te stempelen met paarse en blauwe plakkaatverf. Kom niet te dicht bij het gele krijt.

Plak het werk op een gele ondergrond.

zaterdag 14 oktober 2023

Eén pompoen, vier materialen

Benodigdheden:

  1. wit tekenpapier
  2. oliepastelkrijtjes
  3. pastelkrijtjes
  4. kleurpotlood
  5. waterverf
Vouw het tekenpapier in vieren. 
Teken in elk vak een pompoen. Kleur in met de vier verschillende  materialen. Accentueer dieperliggende delen door donkerder in te kleuren. 

Beeldaspecten: kleur, nuance. 

maandag 2 oktober 2023

In de stijl van James Rizzi

Groepswerk door leerlingen van groep 8

Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis!

Benodigdheden:
  1. stevig tekenpapier A4 formaat in lengte doorgesneden
  2. viltstiften
  3. plaksel en schaar
  4. groot vel blauw fotokarton als achtergrond
James Rizzi is geboren in 1950 te Brooklyn. Hij studeerde op de kunstacademie van Florida (Gainesville), waar hij experimenteerde met schilder- en druktechnieken en beeldhouwen. In Rizzi’s werk kom je vaak zijn geboorteplaats New York tegen. De schilderijen zien er soms kinderlijk naïef uit, metde  felle kleuren en stralende vrolijkheid. In de kunstpers wordt hij vaak bestempeld als ‘Urban Primitive Artist’. Rizzi zegt zelf beïnvloed te zijn door Picasso, Klee en Dubuffet. 
Laat enkele schilderijen van Rizzi zien en bespreek wat opvalt:
  • vrolijke kleuren
  • geen nuances binnen de kleuren
  • alles is zwart omlijnd
  • huizen hebben menselijke gezichten/kenmerken
  • het werk is vol en druk
  • ook de achtergrond is gevuld
Wat moet je doen?
  1. Teken een hoog huis of flat in Rizzi-stijl, dus een huis met een gezicht en andere menselijke dingen, zoals kledingstukken en ledematen. Let op: het moet een huis blijven, dus geen vierkant mens! 
  2. Kleur het huis in met viltstift. Omlijn de details met zwarte fineliner. 
  3. Knip je huis uit en trek de buitenkant om met een dikkere zwarte stift. 
  4. Teken dingen voor in de lucht: sterren, een maan, wereldbol, luchtballon, ufo’s etc. Zie hiervoor de schilderijen van Rizzi.
Om er een groepswerk van te maken, maakt elke leerling minstens één huis en één ding voor in de lucht. 
Schik alles op een blauwe ondergrond. Begin achteraan met plakken, zodat de onderste rij huizen er deels overheen geplakt kan worden. Let bij het plakken op de kleuren: geen twee dezelfde huizen naast elkaar. Plak vervolgens de sterren e.d. op de achtergrond.

Beeldaspecten: ruimte (overlapping), kleur, lijn
Technieken: tekenen, kleuren, omlijnen, knippen&plakken. 


Groep 7 met hun Rizzi-groepswerk

De vrolijke stad van James Rizzi

 
Door Ellen, groep 6

Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis! 

Benodigdheden:

  1. donkere kleur wasco
  2. vloeibare waterverf
  3. penselen
  4. potten water
James Rizzi is geboren in 1950 te Brooklyn, NY. Hij studeerde op de kunstacademie van Florida (Gainesville), waar hij begon met experimenteren met schilderen, druktechnieken en beeldhouwen. In Rizzi’s werk kom je vaak zijn geboorteplaats New York tegen. De schilderijen zien er soms kinderlijk naïef uit, met de felle kleuren en stralende vrolijkheid. In de kunstpers wordt hij vaak bestempeld als ‘Urban Primitive Artist’. Rizzi zegt zelf beïnvloed te zijn door Picasso, Klee en Dubuffet. 

Laat enkele schilderijen van Rizzi zien (Google afbeeldingenzoeker) en bespreek wat opvalt:
  • vrolijke kleuren
  • geen nuances binnen de kleuren
  • alles is zwart omlijnd
  • huizen hebben menselijke gezichten/kenmerken
  • het werk is vol en druk
  • ook de achtergrond is gevuld
door Rumeysa, groep 6

Wat moet je doen?
Teken met wasco, dus niet eerst met potlood, enkele hoge huizen in Rizzi-stijl. Zorg voor overlapping. 
De huizen hebben menselijke trekken, zoals ogen, haren en een mond. Let goed op dat het wel een huis moet blijven, en dus geen vierkant mens! Dit kun je voor elkaar krijgen door in elk geval de basiselementen van een huis (ramen, deuren) te tekenen. 
Kleur het huis vervolgens in met vloeibare waterverf. 

zondag 1 oktober 2023

Mandala met herfstblaadjes


Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. passer
  3. potlood
  4. oliepastels
Trek cirkel op het tekenvel met een doorsnee van 20 cm. Teken op ca 1 cm afstand hiervan aan de binnenkant nog een cirkel (de rand van de mandala). Vouw de cirkel in 8 stukken, dus vouw hem 4x dubbel. Teken tegen een van de vouwen een herfstblad met zwart oliepastel.



Vouw de cirkel dubbel en wrijf met de handen over het getekende blad, zodat een afdruk ervan aan de andere kant komt. Doe dit drie keer. Trek de afdruksels over met zwart oliepastel. Teken eventueel nog iets kleins op de overgebleven vouwen en kopieer het als bij de blaadjes.
Kleur de blaadjes en achtergrond in met warme kleuren. Teken een patroontje op de rand en kleur dit in.

donderdag 13 juli 2023

Maak je eigen spel

Dè activiteit voor de laatste schoolweek: maak met een groepje kinderen je eigen spel!
Hier een variant op Ganzenbord. Natuurlijk horen er ook spelregels bij: schrijf een instructietekst voor jouw spel. 

Het speelbord. Op internet staan diverse templates van het speelbord. Print dit op A3 formaat. 

Gelamineerde verrassings- en opdrachtkaartjes. 


Opbergdoos gemaakt van een doos A3 kopieerpapier. 

dinsdag 11 juli 2023

In de stijl van David Hockney


Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. blauw papier voor achtergrond
  3. oliepastels
  4. ecoline of vloeibare waterverf in blauw en groen
  5. plakkaatverf in blauw, groen, wit
  6. wc-rolletje
David Hockney is in 1937 geboren in Engeland. Hij studeert aan de Koninklijke Academie in Londen. Zijn eerste werken zijn anekdotisch van aard. In 1964 gaat  Hockney naar Californië, waar hij een meer realistische schilderswijze ontwikkelt. Belangrijkste onderwerpen in zijn werk uit deze periode zijn zwembaden, portretten en landschappen.
Vanaf 1966 gebruikt Hockney steeds vaker foto's voor zijn kunstwerken. Hij maakt collages die helemaal bestaan uit verknipte foto's.
Na 1980 wordt zijn werk meer expressionistisch. 

Bekijk werk van David Hockney en dan vooral de zwembaden. Bespreek hoe mensen onder water eruit zien - wapperende haren, een lichtere huid. Hoe ontstaan de glinsterende vlakken op het water?

Wat moet je doen?
  1. Teken een of meer personen in badkleding.
  2. Kleur in met oliepastel. 
  3. Teken achter de zwemmer met wit oliepastel een patroon van golvende horizontale, verticale en diagonale lijnen.
  4. Verf het werk met blauwe en of/ groene verdunde ecoline. Oliepastel stoot de waterverf af, zodat het water met de oplichtende vlakken goed zichtbaar wordt.
  5. Stempel met een wc-rol en plakkaatverf cirkels op een blauw achtergrondvel.
  6. Plak het kunstwerk erop. 
Door leerlingen van groep 6

donderdag 6 juli 2023

Portfoliomappen voor al je kunstwerken


Hoe leuk is het om aan het eind van het schooljaar alle tekeningen in een zelfgemaakte portfoliomap mee naar huis te nemen? Op de school waar ik werk, doen we dat al jaren. Zie ook deze eerdere post

De map maken we heel simpel van dubbelgevouwen schetspapier van de kleuters (A1 formaat). Voorop maken de leerlingen zelf een tekening, al dan niet volgens een opdracht. Vaak kiezen we een opdracht die aansluit bij een van de drie kunststromingen die we dat jaar behandeld hebben tijdens onze lessen Arts & Activities. 

Natuurlijk staat je naam erop en het schooljaar. 

Hieronder een aantal voorbeelden. 


Groep 8, met op de map de zonnebrillen uit de les Door een zomerse bril.  

Groep 7: de lollybomen van Hundertwasser. Lesbeschrijving

Groep 6: teken jezelf en voeg popart elementen toe. In dit werk de stippen op de bloes van Yayoi Kusama en de tekstballon en kleurkeuze van Roy Lichtenstein.


Groep 5. Teken een zelfportret, kleur in met oliepastel en blaas haren met ecoline. Uitgebreide lesbeschrijving vind je hier.


Groep 6, Op zoek naar de kameleon. Lesbeschrijving vind je hier. 


Groep 4: net als Juan Miró. Lesbeschrijving hier


Groep 6, Salvadar Dali en het surrealime. Lesbeschrijving staat hier.

maandag 26 juni 2023

Ijs in een coupe


Benodigdheden:
  1. A4 tekenpapier 
  2. potlood
  3. viltstiften 
  4. waterverf
  5. penselen
  6. zout
Wat moet je doen?
  1. Trek op circa 1/3 van onderaf een lijn, de grens tussen tafel en muur. 
  2. Teken een coupe met ijsbollen. Zorg voor overlapping. 
  3. Kleur in met viltstof of waterverf. Bij viltstift: omlijn de onderdelen met zwarte fineliner. Bij waterverf: oefen de nat-in-nat techniek door stippen in een andere kleur zetten in nog natte verf, zodat de verf iets gaat vloeien. Strooi zout op de natte onderdelen voor een 'crunchy' effect, zie afbeelding hieronder. 
  4. Maak een patroon op het tafelkleed en de achterwand en kleur deze in.


Beeldaspecten: kleur, nuance, ruimte, textuur. 

dinsdag 13 juni 2023

Metamorfose van een pantoffeldiertje



Benodigdheden:
  1. vier tekenvellen op A6 formaat 
  2. waterverf
  3. penselen
  4. zwarte fineliner
  5. gekleurd papier voor achtergrond
  6. lijm
  7. schrijfblaadjes
  8. kaartjes met eigenschappen/kenmerken, zie voorbeeld:

Waarom moeten we applaudisseren voor het pantoffeldiertje? 
In het boek Het raadsel van alles wat leeft van Jan-Paul Schutte (pagina's 14-17) wordt uitgelegd waarom dit eencellige diertje zo bijzonder is. Het was de basis voor deze tekenles: metamorfose. 
Is dit de onderkant van een schoen? Een tropisch eiland?  
Bekijk de afbeeldingen van het pantoffeldiertje en de metamorfose van kikkerdril tot kikker/zaadje tot baby. Volg deze link voor een filmpje over pantoffeldiertjes op Schooltv.  Een pantoffeldiertje blijft een pantoffeldiertje en zal niets anders worden, maar dat kunnen wij er wel van maken.; de metamorfose van het pantoffeldiertje!  



Opdracht:  
  1. Pak vier tekenblaadjes. 
  2. Pak vier kaartjes met kenmerken/eigenschappen. 
  3. Teken een pantoffeldiertje.
  4. Maak in drie stappen een nieuw wezen: de metamorfose. 
  5. Kleur in met waterverf.
  6. Omlijn met fineliner. 
  7. Plak de tekeningen op een gekleurd ondervel.
  8. Schrijf hierop: Van pantoffeldier tot ... [naam van je wezen]. 
  9. Schrijfopdracht: Maak een beschrijving van je dier. Eigenschappen, leefomgeving etc.