maandag 8 oktober 2012

Lollybomen, in de stijl van Hundertwasser


Door Cas, groep 4

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) was een Oostenrijks kunstenaar en architect die vooral bekend is geworden van de door hem ontworpen kleurrijke gebouwen gebouwd met aandacht voor milieu en natuur. Opvallend bij zijn ontwerpen is dat rechte lijnen ontbreken, er gebruik gemaakt is van felle kleuren en veel van zijn gebouwen een typisch torentje hebben. Hundertwasser is hierbij duidelijk beïnvloed door de Spaanse kunstenaar/architect Gaudi.

Ook de  schilderijen van Hundertwasser zijn uitbundig van kleur en bevatten voornamelijk glooiende lijnen.

Laat op het digiboard gebouwen van Hundertwasser zien. Bespreek de opvallende kenmerken in: kleurgebruik, glooiende lijnen. Laat vervolgens enkele schilderijen zien en vraag wat opvalt:
  • het gebruik van kleine vlakken omlijnd met zwart
  • geen rechte lijnen, vaak parallel lopende lijnen
  • vaak terugkerende spiraalvormen
  • felle kleuren
Vraag de klas waar de spiraalvormen aan doen denken. Waarschijnlijk zullen ze op lolly's uitkomen. Lollybomen, die gaan wij vandaag ook tekenen! Demonstreer op het bord het tekenen van een spiraal; begin in het midden.

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier 35 bij 35 cm
  2. zwart knutselpapier
  3. stukken spons
  4. plakkaatverf
  5. goud- en zilverkleurige stiften
  6. ronde vormen om om te trekken
  7. schoteltjes
  8. schaar en lijm
  9. zwarte oliepastel
Stempel het witte vel vol met sponsafdrukken in de kleuren die je mooi vindt en leg het werk te drogen. Trek op zwart papier ronde vormen in verschillende afmetingen om met potlood. Teken met goud- of zilverkleurige stift spiralen in de rondjes. Vul de ruimte tussen de lijnen op met patroontjes in goud of zilver.
Maak een compositie van de lollybomen op het gekleurde vel en plak ze vast. Trek met zwart oliepastel lijnen naar de onderkant van het vel, de boomstammen. Ga niet om de rondjes heen, maar teken de strepen eroverheen om te laten zien dat sommige lollybomen achter andere staan.

Door Demi, groep 4

Met dank aan Maureen Kaal.

5 opmerkingen: