door leerlingen van groep 6
Benodigdheden:
- tekenpapier op A3 formaat
- tekenpapier op A4 formaat
- vloeibare waterverf of ecoline
- kwast
- oliepastels
- schaar en lijm
- ijscostokjes
- stanleymes
- snijplaat
- kranten
- papieren handdoekjes
Tegen het eind van de Gouden Eeuw zijn de Nederlanden in oorlog met Engeland, een strijd die op zee wordt uitgevochten. In deze les tekenen de leerlingen een zeeschip uit die tijd.
Bekijk schilderijen van zeeschepen die in gevecht zijn.
Wat valt op? Hoe herken je de Nederlandse schepen? Welke vlaggen zie je nog meer? Wat zie je op de voorgrond van het eerste schilderij? Wat valt je op aan de zeilen? Hoe kun je zien dat de schepen in gevecht zijn?
Zeeslag Engels-Nederlandse oorlog (1666)
Schilder: Abraham Storck
Verbranding deel Engelse vloot (1667).
Schilder:van Pieter van de Velde
Wat moet je doen?
Stap 1
Maak eerst de achtergrond: beschilder het A3 vel met vloeibare waterverf of ecoline. Onderaan is het water donker, verder weg wordt het lichter (voeg water toe).
Stap 2
Teken op het A4 vel met een licht kleurtje oliepastel een VOC-schip en kleur dit in. Teken extra dingen die je tijdens de zeeslag ook in het water ziet, zoals mensen, vuur, een anker, een reddingsboot etc. Kleur in met oliepastel. Vergeet niet de zeilen wit te kleuren.
Stap 3
Verf over je tekening met blauwe vloeibare waterverf of ecoline. Dep het teveel aan verf met een papieren handdoekje van de witte zeilen. Laat dit drogen.
Stap 4
Knip alle delen uit en laat daarbij een randje blauw zitten. Plak ijscostokjes achter de losse onderdelen. Pak het grote blauw geschilderde A3 vel en bepaal waar je je schip en de andere dingen wilt hebben. Snijd met een stanleymes sneetjes van circa 3 cm in dit achtergrondvel. Steek de stokjes in de achtergrond en je werk is klaar.
Bron: Laatmaarleren.nl