zondag 12 juli 2020

Knappe koppen


Benodigdheden:
  1. gekleurd A4 papier in drie kleuren
  2. schaar of snijmesje + snijmat
  3. lijm
  4. potlood
  5. marker 
  6. paperclips
Andy Warhal (1928-1987) is een Amerikaanse pop-art kunstenaar. Pop-art is de afkorting van 'popular art', de kunst van het volk. Pop-art kunstenaars wilden af van de verheven kunst en toonden met hun werken aan dat je ook door het bestuderen van je eigen omgeving prachtige kunstwerken kon maken. Op zijn bekendste werken staan alleen soepblikjes of colaflesjes. Hiermee verwees Warhol naar de consumptiemaatschappij waarin we leven. 
Warhol begon zijn carrière als reclametekenaar en ging later kunstwerken maken. Door zijn keuze voor zeefdruk kon hij meerdere exemplaren van een werk afdrukken en dus experimenteren met kleuren en de effecten van kleuren op elkaar.  

In deze les maakt elke leerling twee of drie portretten en onderzoeken ze de invloed van kleuren op elkaar.
Wat moet je doen?
Stap 1: Schets met potlood een hoofd en schouders. Verdeel het hoofd in de belangrijkste vlakken: voorhoofd, kin, wangen, ogen, neus, mond, oren. Trek met een marker de belangrijkste lijnen over.
Stap 2: Leg de tekening op twee gekleurde A4-vellen en maak ze aan elkaar vast met paperclips. Knip of snijd de vormen uit.
Stap 3: Maak overblijvende delen weer vast met paperclips.
Stap 4: Leg de delen op een gekleurd A4tje. Werk in spiegelbeeld, zodat de zwarte lijnen van de stift niet meer zichtbaar zijn. 
Stap 5: Schuif met de losse delen tot je het mooi vindt en plak ze vast. Begin daarbij aan de buitenrand.

Beeldaspecten in deze les: kleur (invloed van kleuren op elkaar), vorm
Technieken: tekenen en daarin de belangrijkste lijnen zoeken, knippen en/of snijden, plakken

Naar een idee van: Laat maar zien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten