vrijdag 17 juli 2020

In de stijl van Ted Harrison



Benodigdheden:
  1. wasco
  2. verf
  3. kwasten
  4. zwart sitspapier
2010 Winter Olympics - WikipediaTed Harrison (1926 - 2015) is een Brits-Canadese kunstenaar die bekend staat om zijn landschapschilderijen met lijnen en kleuren. Harrison woonde in de noordelijk gelegen Canadese provincie Yukon.
De oorspronkelijke bevolking van Noord-Canada, de inuit, gebruikten een inuksuk (in meervoud: inuksuit) als richtingaanwijzer of mijlpaal. Inuksuit worden gemaakt door stenen op elkaar te stapelen. Doordat deze inuisuit boven de sneeuw uitkwamen, konden inuit over de toendra navigeren zonder te verdwalen.
De gestapelde stenen die op een mensfiguur lijken, worden, inunquaqq genoemd. Bij de Olympische Winterspelen van 2010 die in Canada werden gehouden,  was de inunquaqq onderdeel van de Olympische vlag.

Bekijk het werk van Ted Harrison. Wat valt op?
  • berglandschappen
  • zon en water 
  • sprekende kleuren, warm en koud
  • kleurvlakken gescheiden door lijnen
Bekijk foto's van inunquaqq. Hoe wordt zo'n figuur opgebouwd? Hoe komt het dat hij niet in elkaar zakt? Stenen houden elkaar in evenwicht. 

Leerlingen tekenen een landschap in grove lijnen met witte of blauwe wasco. Met plakkaatverf kleuren ze de vlakken in. Warme kleuren rond de zon, koude kleuren op de grond. Van sitspapier scheuren ze stenen en plakken deze in de vorm van een inunquaqq op het schilderwerk. 

Variant (zie foto hieronder): 
Schilder een landschap en vul de vlakken met plakkaatverf. Trek de scheidingslijnen over met zwarte verf. Scheur of knip een inunquaqq-figuur en plak deze op. Scheur de buitenranden van het schilderwerk en plak het als geheel op een zwarte ondergrond.

Beeldaspecten in deze les: kleur (warm-koud, mengkleuren), lijn, vorm (organische vormen).
Technieken: kleuren mengen, schilderen, scheuren van rechte lijnen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten