maandag 1 november 2010

Stad aan het water

Door Ersin, groep 7

Benodigdheden:
  1. blauw knutselpapier op A4 formaat
  2. wit tekenpapier op A3 formaat
  3. gekleurd papier en/of ribkarton
  4. schaar
  5. lijm
  6. waterverf
  7. penselen
  8. pot water
Huizen aan het water zie je vaak twee keer: in het echt en als spiegelbeeld. Dat is de kern van deze opdracht. Bekijk met de klas foto's van gespiegelde huizen en bespreek wat opvalt aan de foto's: strakke huizen, niet strakke spiegelbeelden; Heldere kleuren tegenover fletsere kleuren in het spiegelbeeld.
Geef alle leerlingen een blauw vel knutselpapier op A4 papier dat in de breedte op tafel gelegd moet worden. Met potlood en liniaal trekken de kinderen een lijn op 1 cm van de onderkant. . Uit diverse kleuren knutselpapier en/of ribkarton moeten rechthoeken in verschillende afmetingen worden geknipt; dit zijn de huizen. Het rode knutselpapier is voor daken, in de vorm van driehoeken. Knip ramen en deuren uit restjes gekleurd papier. Belangrijk is om het simpel te houden, omdat het later allemaal nageschilderd moet gaan worden! Voor de herkenbaarheid van de huizen is het slim om alle daken in dezelfde kleur te knippen. Laat de kinderen een compositie maken van de huizen op hun blauwe vel. Houd onderaan het blauwe papier een centimeter vrij, dit is het water. Begin met de achterste rij, de hoogste huizen, en leg daarna de voorste rij hier overheen. Plak de huizen, daken, ramen en deuren vast.


Als alles vast zit, moet het blauwe vel met de huizen op de bovenste helft van een wit A3 vel worden geplakt. Vervolgens worden de huizen en de details erin (ramen, deuren) in spiegelbeeld nageschilderd met waterverf. Strakke rechte lijnen zul je niet krijgen met verf, maar dat hoeft ook niet. Huizen in het water zijn immers ook niet strak meer? Verf tenslotte het water waarin de spiegeling te zien is: de witte ruimte rondom de geschilderde huizen.

Door leerlingen van groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten