donderdag 28 oktober 2010

Compositie van geometrische en organische vormen

Benodigdheden:
  1. zwart knutselpapier 18 bij 18 cm
  2. vier vouwblaadjes van 16 bij 16 cm in verschillende kleuren
  3. schaar
  4. lijm
  5. zwart knutselpapier
Begin de les met een leergesprek over geometrische en organische vormen. Een geometrische vorm is een vorm die je kan beschrijven, bv. een rechthoek, vierkant, cirkel, driehoek. Hij is regelmatig. Een organische vorm is een vorm die je niet kan beschrijven, die geen naam heeft. Hij is onregelmatig. Organische vormen kom je tegen in de natuur. Een compositie is de manier waarop je onderdelen bij elkaar legt.
Kies vier vouwblaadjes in kleuren die mooi bij elkaar passen en vouw deze in vieren (rechte kruis). Knip ze allemaal over de vouwlijn, zodat je 16 vierkantjes hebt van 4 bij 4 cm. Leg vier rijen van vier vierkantjes netjes tegen elkaar aan op het zwarte vel van 18 bij 18 cm. Leg geentwee dezelfde kleurtjes tegen elkaar aan. Plak de vierkantjes vast. Knip uit zwart papier een aantal organische vormen. Maak een mooie compositie op het gekleurde vel met vierkantjes en plak de zwarte knipsels erop. Ze mogen elkaar niet overlappen.

Beide werkstukken zijn gemaakt door leerlingen uit groep 5

Voor de bovenbouw is deze les ook prima geschikt, maar dan moeten de leerlingen hun vierkantjes zelf uitmeten uit een groter vel. Voor de organische vormen kun je dan kiezen voor (herfst)bladeren. Ook kunnen de leerlingen een kader met organische vormen toevoegen aan hun compositie. Zie hiervoor ook de les 'Schilderen met de schaar'. Een andere variant: kies alleen voor warme of koude kleuren voor de geometrische vormen.

1 opmerking:

  1. Dag Jacqelien, wat heb je een heerlijk blog en zo leerzaam. Ben een kleuter van bijna 60... en zit op een opleiding in Groningen, getiteld: méér dan weven. Het is een opl. beeldende vorming gericht op weven (vlak en 3d). Jouw blog is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook een 'aha' erlebnis en een ondersteuning. Heerlijk.
    Betty Smit

    BeantwoordenVerwijderen