woensdag 24 november 2010

Ik hou van Holland

Door leerlingen van groep 8
Benodigdheden:
 1. twee stukjes linoleum van 12 bij 12 cm
 2. wit tekenpapier op A4 formaat
 3. potlood
 4. gutsjes
 5. drukpers
 6. blockprint
 7. roller
 8. glasplaat
 9. Engels karton in rood en blauw
 10. schaar
 11. lijm
Aan welke dingen denk je als je aan Holland denkt?
Maak met de kinderen een woordspin op het bord. Denk aan kaas, grachtenhuizen, tulpen, molens, koeien, klompen, stroopwafels enz.
De kinderen maken op een kladpapiertje een tekening rondom het thema Ik hou van Holland. Niet te veel details, want het moet een drukwerk worden. De tekening wordt nagetekend op beide stukjes linoleum. Als ze niet exact gelijk zijn geeft dit niet, dit is bij een tweekleurendruk zelfs leuk, omdat de voorstelling dan iets lijkt te verschuiven.
Met linomesjes in diverse maten wordt uit het eerste stukje linoleum de tekening weggesneden. Uit het tweede stukje linoleum moet de achtergrond worden weggesneden en de voorstelling zelf blijven staan (beeldaspect ruimte: positieve en negatieve voorstelling). Lijnen binnen de voorstelling moeten wel worden weggesneden.
 Laat wat druppels rode blockprint vallen op een glasplaat en rol de verf goed uit. Rol het eerste stukje linoleum helemaal in. Leg een vel tekenpapier op de drukpers en leg hierop dit linoleum. Druk de pers goed aan en haal het linoleum er weer af. Maak op hetzelfde vel papier direct een tweede afdruk, zonder nieuwe inkt op het linoleum te doen. Spoel dit eerste stukje linoleum schoon en maak op dezelfde manier twee afdrukken in blauw.

Een keer rollen, twee keer afdrukken.

Herhaal dit proces met het tweede stukje linoleum. Ook hiermee krijg je dus vier afdrukken. In totaal zijn er nu acht prints gemaakt.

2 stukjes lino, 8 afdrukken, door Sjuul groep 8

Gebruik tenslotte een of meer van de gemaakte afdrukken om een tweekleurendruk te maken. Dit doe je door bv. stukje linoleum 1 rood te maken en af te drukken op de blauwe print van linoleum 2. Zie afbeelding hieronder.

Tweekleurendruk, Evelina, groep 8

Laat de leerlingen zelf hun mooiste afdrukken kiezen en ook zelf bepalen hoe veel ze willen gebruiken voor hun eindwerkstuk. Snijd of knip de afdrukken uit met rondom 1 cm wit. Maak een mooie compositie op rood of blauw Engels karton en plak de prints op met 1 cm ruimte ertussen.

Eindcompositie van 4 prints, Malou groep 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten