woensdag 10 november 2010

Schatkaart

Door een leerling van groep 7
Benodigheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. sterk gezette thee
  3. brede platte kwast
  4. kleurpotloden
  5. kaars
Het tekenen van een schatkaart is altijd spannend! Een schatkaart is een kaart die je leidt naar een schat of geheime plek. Kleine tekeningetjes geven aan wat je onderweg ziet, en de weg wordt vaak aangegeven door een stippellijntje. Schatkaarten zien er vaak wat verfrommeld of vergeeld uit, alsof ze goed verstopt zijn geweest. Kinderen kennen schatkaarten vast wel uit boeken of stripverhalen. Anders zijn ze via de plaatjeszoeker van Google te vinden.
Om de schatkaart oud en vergeeld te laten lijken, moet het tekenvel worden beschilderd met sterke thee. Doe dit op een eerder moment, zodat de vellen goed kunnen drogen voor het tekenwerk begint.


Als het vel droog is, wordt de kaart getekend die de zoeker naar de schat zal moeten leiden. Kinderen maken er verduidelijkende tekeningetjes bij en kleuren vervolgens alles in met kleurpotlood. Verplicht onderdeel van een schatkaart is natuurlijk een windroos.
Een klusje dat te gevaarlijk is om door de kinderen zelf te laten doen, maar wat wel zorgt voor een mooi verweerd uiterlijk: het wegbranden van de randen. Doe dit als leerkracht zelf!
Om de schatkaart nog iets extra's te geven, kunnen de kinderen er een geheimschrift bij bedenken. Dit geheimschrift wordt opgerold en op de kaart geplakt.
Ook leuk: verzegel de schatkaart met behulp van druppels kaarsenvet, waar je, vlak voor het vet gestold is, een muntje indrukt voor de mooie afdruk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten