zaterdag 26 juni 2010

Stapelgek op ijs!

Door leerlingen van groep 3

Benodigdheden:
 1. gekleurd fotokarton A2 formaat
 2. bruin knutselpapier
 3. wit tekenpapier op A4 formaat
 4. plakkaatverf
 5. kwasten
 6. schoteltjes
 7. vloeipapier
 8. zout
 9. schaar
 10. plaksel
 11. goudkleurige viltstift
 12. fiberfill of watten
Bij deze opdracht maken de leerlingen gebruik van elkaars werk.
Verdeel de klas in zes groepjes. Geef elk groepje kinderen een aantal witte tekenblaadjes, een schoteltje met daarom één kleur plakkaatverf, zout, kwasten, een pot water en vloeipapier in een iets donkerder kleur dan de verf.
Meng plakkaatverf op een schotel met veel water, zodat het een lichte (ijs)kleur krijgt. Elk groepje verft dan een aantal vellen tekenpapier met deze verdunde plakkaatverf. Met zout kan textuur worden aangebracht en met kleine stukjes vloeipapier en water maak je stukjes chocola of fruit in het ijs. Zorg dat er van elke kleur zoveel vellen zijn dat elke leerling straks een half vel kan krijgen van alle zes kleuren. Hang de vellen aan een wasrek buiten te drogen.


Snijd de grote vellen gekleurd fotokarton in de lengte in drieën zodat je drie stroken krijgt van ca. 14 bij 60 cm. Geef elke leerling zo'n strook.
Elke leerling knipt uit het bruine knutselpapier een ijshoorntje. Doe dit door het vel over de lengte dubbel te vouwen en er vanaf de vouw een langgerekte driehoek uit te knippen. Teken met goudkleurige stift een wafelpatroon op dit hoorntje. Laat op het bord zien hoe dit moet.
Geef elke leerling een half vel geverfd papier van elke kleur. en laat hen hierop cirkels tekenen door een beker om te trekken. Knip de cirkels uit.
Plak de ijshoorn op het grote vel karton en leg daar bovenop zes verschillende kleuren ijsbolletjes. Denk eraan dat de eerste bol deels onder het hoorntje geplakt moet worden, zodat je kan zien dat hij in het hoorntje zit (overlapping). 
Knip tenslotte uit een stukje fiberfill een halve cirkel voor de slagroom of gebruik een half wattenschijfje. Voeg eventueel een ijsparasolletje toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten