donderdag 3 juni 2010

Klaprozen in de wind

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. plakkaatverf
  3. klaprozen of afbeeldingen van klaprozen
  4. kwasten
Klaprozen zijn met name in het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS het symbool van de Eerste Wereldoorlog omdat ze op de slagvelden in Vlaanderen uitbundig bloeiden. In het beroemde gedicht 'In Flanders Fields' worden deze 'poppies' dan ook genoemd. Bij de Engelse nationale dodenherdenking, Remembrance Day, worden door de koningin klaprooskransen gelegd. Geen echte overigens, omdat klaproosbloembladen zeer snel uitvallen.

Bij ons hebben klaprozen geen symboolwaarde, maar ze zijn wel erg mooi om te schilderen! Bekijk de meegebrachte klaprozen of de afbeeldingen ervan. Bespreek de opvallende kenmerken van de bloem: tere satijnachtige bloemblaadjes en een donker hart dat door de bloemblaadjes heen schijnt. Omdat de bloemen heel licht zijn, zie je ze in weilanden altijd heen en weer wiegen op de wind.

De leerlingen schilderen een aantal klaprozen op de bovenste helft van hun vel. Met zwart worden de stelen slingerend naar beneden getrokken, alsof de klaprozen in de wind staan te wiegen. Met potlood een rood kader om het vel en opplakken op een zwarte achtergrond.

Door leerlingen van groep 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten