donderdag 15 oktober 2020

Pompoenen, net als Yayoi Kusama


door Elke, groep 6

Benodigdheden:
 1. zwart papier A4
 2. gekleurd papier
 3. zwarte markeerstift
 4. zwarte fineliner
 5. schaar
 6. lijm 
 7. wit potlood
Yayoi Kusama (1929) is een Japanse kunstenares. Ze maakt schilderijen, beelden en grote installatiekunstwerken met spiegels en veel licht die de oneindigheid symboliseren. Al haar kunstwerken hebben een ding gemeen: de stippen. Ze wordt daarom ook wel liefkozend 'the princess of the polka dots' genoemd. 
Al op jonge leeftijd wilde Kusama kunst maken, maar haar traditionele Japanse ouders vonden dit maar niks. Daarom vertrok ze naar New York en sloot zich aan bij de kunstenaars aldaar, waaronder Andy Warhol. 
Als klein meisje had ze een hallucinatie waardoor ze in paniek raakte: de bloemen in een bloemenveld begonnen tegen haar te praten. De bloemen zagen eruit als stippen en zo ver ze kon kijken zag Yayoi deze stippen. Dit gaf haar het gevoel dat ze verdween in de oneindige wereld vol stippen. 
Deze ervaring vormt de basis voor haar latere werk. Ze zei: "Onze aarde is slechts een stip onder de miljoenen sterren in de kosmos. Stippen vormen een weg naar de oneindigheid." 
Ook al is Kusama inmiddels 91 jaar, ze schildert nog elke dag. 

Bekijk en bespreek werk van Yayoi Kusama. Wat valt je op?
 • grote en kleine stippen geven de vorm van een voorwerp aan
 • achtergronden van schilderijen bestaan vaak uit driehoekjes
 • veel pompoenen
 • felle kleuren

De opdracht: teken op gekleurd papier drie pompoenen en knip ze uit. Geef met dikke en dunne stippen aan de segmenten van de pompoen aan.
Teken op het zwarte vel met wit potlood driehoekjes. Dit doe je door te beginnen met een zigzaglijn en van daaruit verder te tekenen. 
Plak de drie pompoenen op de achtergrond en zorg daarbij voor overlapping. 

Beeldaspecten: vorm, kleur, lijn, ruimte (overlapping) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten