donderdag 24 september 2009

Bonte bladverzameling

Door Elaine, groep 7
Benodigdheden
  1. verschillende herfstblaadjes
  2. tekenpapier op A4 formaat
  3. plakkaatverf en kwasten
  4. fineliners en gelpennen gekleurd papier als achtergrond
Vraag de leerlingen herfstbladeren mee te nemen. Bekijk samen de bladeren. Bespreek de bladvormen (organische vorm) en de nerven. Voel aan de onderkant van de bladeren dat de nerven verhoogd op het blad liggen. 

Leerlingen maken op hun tekenvel een compositie van herfstbladeren, waarbij ze letten op afwisseling tussen groot en klein en op de diverse bladvormen. De blaadjes mogen elkaar ook overlappen (beeldaspect: ruimte). 
Om de blaadjes af te drukken, smeer je de onderkant in met onverdunde plakkaatverf in warme kleuren. Druk de blaadjes aan met een boek. Als je een afdruk wilt maken over een ander blad (overlapping), moet je eerst wachten tot de vorige druk droog is. Dit gaat vrij snel, omdat de nerven slechts dunne afdrukken geven. 
Zijn de afdrukken klaar en is het werk goed droog? Vul je bladverzameling dan aan met zelfgetekende blaadjes. Gebruik hiervoor fineliners en gelpennen in kleuren die bij de herfst passen. Teken de nerven heel dicht in elkaar met parallel lopende lijnen (veel dichter als bij echte blaadjes). Plak het werk tenslotte op een passende ondergrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten