donderdag 23 september 2010

Spiegelgezichten

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. liniaal
  3. potlood
  4. viltstiften in twee kleuren
Welke gezichtsuitdrukkingen ken je? Hoe kun je de uitdrukking van een gezicht tekenen? Houd hierover een klassengesprek en laat aan de hand van voorbeelden zien hoe gezichten kunnen veranderen bij bepaalde emoties. Denk aan de stand van de mond, ogen, wenkbrauwen.
Verdeel het vel in 4 vakken door met potlood en liniaal 3 schuine lijnen van boven naar beneden te trekken. Trek dan vanaf ongeveer het midden van de korte kant een schuine lijn naar de eerste verticale lijn. Doe dit ook naar de tweede lijn, derde lijn en ga door tot de andere korte kant. Zie afbeelding a.

Afbeelding a.

Trek vervolgens verticale (schuine) lijnen van boven naar beneden, waarmee de vakken precies middendoor gaan. Zie afbeelding b.

Afbeelding b.

Teken een half gezicht tegen de rode lijn van het eerste vak linksboven en teken het spiegelbeeld aan de andere kant van de rode lijn. Kies twee kleuren. leur van ene helft de diverse gezichtsonderdelen in. Kleur van de andere helft de achtergrond en laat de gezichtsonderdelen juist wit. Teken nog een gezicht in het vak eronder, kleur dit in zoals hierboven beschreven maar wissel wit en gekleurd om. Zie afbeelding c.
Afbeelding c.


Maak de tekening verder af en teken daarbij zo veel mogelijk verschillende gezichtsuitdrukkingen. Kleur de tekening in, waarbij je gekleurd en wit als een dambordpatroon afwisselt. Zie afbeelding d.


Afbeelding d

1 opmerking: