dinsdag 7 september 2010

Ontdek je plekje

Door Isa, groep 8

In deze les tekenen de kinderen een stukje van een zeer gedetailleerde tekening na door gebruikmaking van een kijkraampje. Het gaat in deze les daarbij vooral over textuur. De les is een vervolg op de les 'Oefening met oost-indische inkt'.
Benodigdheden:
 1. gedetailleerde pentekening (download)
 2. potlood
 3. liniaal
 4. paperclips
 5. tekenpapier
 6. oost-indische inkt
 7. kroontjespen
 8. papieren handdoekje
 9. gekleurd karton
 10. snijmesje + snijmat
 11. lijm
Stap 1 Geef de leerlingen een half A4 vel stevig papier. Hieruit moet een vierkantje gesneden worden van 5 bij 5 cm; straks is dit het zoekraam. Goed meten! Het vierkantje hoeft niet persé in het midden te komen, want het papier wordt alleen gebruikt als zoekplaatje.
Stap 2 Geef de leerlingen een wit tekenvel en laat hen hierop twee of drie vierkantjes tekenen van 5 bij 5 cm met ongeveer 1 cm tussenruimte. Ze kunnen hiervoor de zopas gesneden mal gebruiken, maar uitmeten kan natuurlijk ook. (De vierkantjes worden aan het eind van de les uitgesneden, dus ze hoeven niet keurig onder elkaar te staan.)

Gedetailleerde pentekening, klik voor vergroting

Stap 3 Elke leerling heeft nu een zoekraam en een tekenvel met twee of drie vierkantjes erop. Geef de leerlingen nu een print van de tekening van het huis (klik op de afbeelding en print uit) en twee paperclips. De opdracht luidt: zoek met behulp van het zoekraampje een stukje van de tekening op dat je heel mooi vindt. Zet het raampje met twee paperclips vast en teken het stukje zo nauwkeurig mogelijk na met oost-indische inkt op het vel met de getekende vierkantjes. Doe dit nog een of twee keer. Stap 4 Knip of snijd je tekeningen uit en plak ze op een of meer lagen gekleurd karton.
Door Abdullah, groep 8

Met dank aan Peter de Vos van de Beijumkorf in Groningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten