zaterdag 13 maart 2010

Schilderen met de schaar, net als Matisse

Door Emmy, groep 7

Benodigheden:
  1. tekenpapier op A4 formaat
  2. gekleurd papier
  3. wit stencilpapier
  4. schaar en lijm
Henri Matisse is een Franse schilder en beeldhouwer die we kennen van zijn impressionistische schilderijen. Hij is echter ook bekend uit het fauvisme, een stroming die bekend staat om het gebruik van felle, nauwelijks gemengde kleuren en het weglaten van perspectief. Fauvisme wordt gezien als het begin van de moderne kunst. In de laatste jaren van zijn leven kan Matisse niet meer schilderen, en legt zich toe op het uitknippen van vormen uit geverfd papier.Laat enkele late werken van Matisse zien, de knipselwerken, en bespreek deze. Het werk wat de basis vormde voor deze les is 'Polynesie la mer', een geknipte onderwaterscène in de kleuren lichtblauw, donkerblauw en wit.
Wat zie je op dit kunstwerk? Welke vormen zijn gebruikt? Wijs de organische vormen aan. Zie je ook geometrische vormen? Welke kleuren zijn gebruikt? Waarom heeft hij voor deze kleuren gekozen? Bekijk de rand van het werk. Welke vormen zie je en waarom zou Matisse deze gekozen hebben?

Deel de materialen uit: voor elk kind een vel tekenpapier, twee halve vellen gekleurd papier naar keuze en een vel wit stencilpapier.
Verdeel de gekleurde vellen in vier stukken en knip ze uit. Je hebt nu acht rechthoeken in twee kleuren. Plak deze om en om op het witte tekenpapier.
Vouw het stencilpapier dubbel en knip de rand eraf terwijl je organische vormen knipt. Plak deze rondom je werk (vraag eventueel hulp aan degene die naast je zit, want dit is een lastig klusje!)
Knip uit de resten waterdieren en waterplanten. Knip direct, je mag niet eerst tekenen! Maak een mooie compositie van het werk en plak alle vormen vast.

In deze les werken leerlingen aan de beeldaspecten vorm (organische vormen) en kleur (koude kleuren).
Techniek: knippen.

Door leerlingen van groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten