woensdag 10 maart 2010

Bloemen in vingerverf

Benodigdheden:
  1. plakkaatverf
  2. schoteltjes
  3. wit tekenpapier (A2 vel in 3-en gesneden)
  4. gekleurd papier voor de achtergrond (A1 formaat)
  5. groen (crêpe)papier
  6. schaar
  7. plaksel
Geef alle leerlingen een schoteltje met plakkaatverf in blauw, geel, rood en wit. Laat hen experimenteren met het mengen van kleuren. Ze doen dit met de vingers. Laat hen blauw met geel mengen om te laten zien dat dit groen geeft. Laat zien dat je met wit kleuren lichter kunt maken (nuance) en laat ontdekken dat je bij het mengen van teveel kleuren een onbestemd bruin kleurtje krijgt.

De opdracht luidt: vingerverf je eigen bloem. Je mag zelf bedenken hoe hij eruit ziet, maar de bloem moet wel een groene stengel en groene blaadjes hebben.
Geef elke leerling een strook wit tekenpapier (A2 formaat, in drieën gesneden). Zeg dat de bloem zo hoog moet worden als het tekenpapier.
Laat de bloemen drogen en knip ze met een randje wit er nog aan, uit het papier. Plak alle bloemen op een gekleurde achtergrond. Knip van crêpepapier een strook gras en plak die ervoor.

In deze les werk je aan de beeldaspecten kleur (primair en secundair), nuance (kleuren lichter maken), ruimte (overlapping) en textuur (voelbare bloemen en gras).

Met dank aan Elise Tissing voor de les en de foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten