zondag 14 maart 2010

De nachtmerrie van de loodgieter

Door Sander, 12 jaar
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier A4 formaat
  2. kleurpotloden
  3. grijs potlood
  4. fineliner
  5. gekleurd papier voor achtergrond
Loodgieter is een beroep dat zijn naam ontleent aan het gieten van stroken lood en loden pijpen. Deze stroken werden gebruikt om buizen waterdicht te maken. Nu houdt een loodgieter zich bezig met de aanleg en het onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties, waterleidingen en/of riolering.

Houd een klassengesprek over het werk van de loodgieter. Bekijk de buizen onder een wasbak: hoe zijn de aansluitingen, hoe worden bochten gemaakt? Welke vreselijke dingen kan een loodgieter tegenkomen: lekkende buizen, vieze beestjes, stinkende drab.

Fantaseer met de klas over een rioolbuizenstelsel dat bewoond wordt door speciale mannetjes. Bekijk dan hoe je een buis tekent. Hoe kun je laten zien dat een buis rond is? Waar valt het licht op en waar moeten de schaduwlijntjes getekend worden? Laat dit zien op het bord.

De kinderen tekenen 'De nachtmerrie van de loodgieter' naar hun eigen fantasie. Laat de buizen wit, geef met potlood de schaduwen aan. Omlijn alles met een zwarte fineliner.
Deze opdracht is ook goed als groepsopdracht te doen. Hiervoor moeten de leerlingen afspraken maken over het doorlopen van de buizen op elkaars tekeningen.

Beeldaspecten waaraan in deze les gewerkt wordt zijn: nuance (schaduwen), ruimte (overlapping van de buizen) en vorm (geometrische vorm: cilinder).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten