zaterdag 12 september 2020

De vogels van George Braque les 2


Deze les past sluit aan bij de les over het drukken van vogels in de stijl van George Braque en kan prima als klaaropdracht ingezet worden. Zie voor de eerste les deze post

Benodigdheden:

  1. blauw tekenpapier A4 formaat
  2. gekleurd papier
  3. schaar
  4. lijm
George Braque (1882-1962) was een Franse schilder en beeldhouwer. Samen met Picasso was hij de grondlegger van het kubisme. In kubistische schilderijen zijn de vormen hoekig en rechtlijnig en vormen dus geen afspiegeling van de werkelijkheid. Kubisme is daarmee een stap in de richting van de abstracte kunst. De kleuren die Braque gebruikte zijn vooral wit, bruin en grijs, soms afgewisseld met olijfgroen of geel.
Na zijn kubistische tijd ging Braque over tot vereenvoudigd figuratief schilderen van landschappen en stillevens met vruchten, muziekinstrumenten en flessen. Opvallend zijn de letters en cijfers die Braque toevoegde aan deze werken. Braque maakte ook collages en gebruikte daarbij krantenpapier, toen een noviteit in de kunst.
Toen Braque ziek werd en schilderen niet meer lukte, ging hij over tot het maken van kleurenlitho's  van eenvoudige silhouetten van vogels. Diezelfde vogels zijn ook te zien in een van de plafondschilderingen van het Louvre in Parijs.

Bekijk het werk Les oiseaux van George Braque op het digibord.  
  • eenvoudige vorm (silhouet)
  • witte contourlijnen
  • blauwe achtergrond
  • sterren en maan op achtergrond
Wat moet je doen?
Teken op gekleurd papier minimaal drie eenvoudige silhouetten van vogels en knip die uit. Knip uit restjes papier geometrische vormen. Maak een mooie collage en plak alle onderdelen vast. 

werken zijn gemaakt door leerlingen van groep 6

Beeldaspecten: vorm, ruimte.
Technieken: tekenen, collage maken, knippen, plakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten