maandag 7 september 2020

De bloemen van Andy Warholdoor leerlingen van groep 6

Benodigdheden:
  1. zwart knutselpapier A4 formaat
  2. tamponneerkwasten
  3. plakkaatverf
  4. restjes gekleurd papier
  5. schaar 
  6. lijm
Andy Warhol - popart
Andy Warhol (1928-1897) was een Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer. Hij startte zijn werkzame leven als reclametekenaar en werd aan het begin van de 60er jaren kunstenaar. Hij introduceerde alledaagse consumentenproducten in zijn kunstwerken, zoals de soepblikken van Campbell, de Coca Colaflessen of het dollarbiljet.
Warhol is een van de toonaangevende kunstenaars van de stroming: popart. Popart is afgeleid van popular art. Popart is het in beeld brengen en verheerlijken van de consumptiemaatschappij. Hierdoor stond popart dichtbij het leven van de gewone mens en was minder elitair dan de stromingen daarvoor. 


M.b.v. zeefdruktechniek creëerde hij grote series werken van o.a. Marilyn Monroe, Elvis Presley of politieke thema's zoals de elektrische stoel. Warhol gebruikte daarbij bestaande foto's die hij bewerkte. 

In de serie 'Flowers' is goed te zien hoe Warhol de zeefdruktechniek toepaste. Hij nam foto’s uit kranten of tijdschriften en maakte daarvan series afbeeldingen op doek of papier die allemaal anders werden ingekleurd. In Flowers zien we de bloemen van de zeldzame Hibiscus fragilis. Voor dit werk gebruikte Warhol een foto van fotografe Patricia Caulfield. Omdat Warhol hiervoor geen toestemming had gevraagd, mondde zijn actie uit in een rechtszaak over auteursrecht.

De serie Flowers wordt ook wel gezien als Warhols antwoord op de beroemde schilderijen met zonnebloemen van Van Gogh en de kunstwerken met waterlelies van Claude Monet.

Opdracht:
Tamponneer (dus niet verven!) groene en gele verf op een zwart vel papier waarbij je zo'n 2 cm van de kanten wegblijft. Laat dit drogen.
Knip uit restjes gekleurd papier minimaal vier bloemen met vijf bloemblaadjes. Niet tekenen, maar uit de hand knippen. Plak de bloemen op het zwarte vel. Geen overlapping, je mag wel buiten het groene deel plakken.
Voor hogere groepen kun je het uiterlijk van een zeefdruk meer benadrukken door de bloemen uit dubbel papier te laten knippen - zwart plus kleur. Plak de bloemen dan een millimeter verschoven van elkaar op zodat een zwarte schaduw zichtbaar wordt.

Beeldaspecten: vorm, kleur
Technieken: tamponneren, uit de hand vormen knippen, plakken
Geen opmerkingen:

Een reactie posten