vrijdag 12 oktober 2012

Uilen in maanlicht

Achtergrond van verdunde ecoline

Benodigdheden:
 1. tekenpapier 60 bij 25 cm
 2. wit tekenpapier
 3. bruin inpakpapier
 4. Oost-Indische inkt
 5. vloeibare waterverf of ecoline
 6. kwasten
 7. penselen
 8. gladde vleeswarenschaaltjes van schuim
 9. potlood
 10. glasplaat
 11. inktroller
 12. blockprint
 13. bordkrijt
 14. schoteltje
's Ochtends: Leg de opdracht helemaal uit. Vertel hoe de les georganiseerd is en wat er van de leerlingen verwacht wordt. Vraag hulp van een stagiaire of leerling uit groep 8 voor de eerste stap van deze les, het schilderen van de achtergrond. Maak hiervoor een plek vrij in de gang en laat steeds twee of drie kinderen tegelijk gaan.

Achtergrond van verdunde vloeibare waterverf met toevoeging van druppel Oost-Indische inkt.

Achtergrond:
Leg een schoteltje op het grote vel papier; dit is de maan die wit blijft. Beschilder het vel met zeer sterk verdunde Oost-Indische inkt of vloeibare waterverf (ook deze met veel water verdunnen) en een grote kwast in één richting. Zorg dat het schoteltje niet verschuift. Schilder met grote streken en laat aan de randen een stukje wit. Laat dit drogen.

's Middags:
Verdeel de klas in twee groepen. Groep 1 schildert de tak, groep 2 gaat drukken.

Tak schilderen:
Schilder met Oost-Indische inkt een tak met zijtakjes op het grote vel geschilderde papier. Denk eraan dat een tak naar het eind toe steeds dunner wordt. Ga niet om de maan heen, maar schilder er doorheen. Mocht de tak te weinig afsteken tegen de grijze achtergrond, dan kun je later, als het werk droog is, met wit bordkrijt de contouren nog omtrekken voor een beter contrast.

Uiltjes drukken:
Groep 2 begint met drukken. Geef elke leerling twee stukjes foam. De leerlingen tekenen twee verschillende uiltjes in het schuim door er met een potlood in te drukken. Niet te hard drukken, dan druk je door het foam heen, maar ook niet te zacht - er moet een duidelijke afdruk te maken zijn.
Rol blockprintverf uit op een glasplaat. Rol de verf op het stukje schuim. Leg daarop een blaadje (denk eraan, vooraf op elk blaadje je naam schrijven!) en wrijf er met de vlakke hand overheen. Trek het blaadje eraf en de afdruk is klaar. Maak meerdere afdrukken in verschillende kleuren en op verschillende papiersoorten. In deze les is wit tekenpapier en bruin inpakpapier gebruikt.

Een leerling die klaar is met drukken, neemt plaats aan de schildertafel en begint met zijn tak. Leerlingen die klaar zijn met de tak, gaan drukken.

Volgende dag:
Als de uiltjes droog zijn (met blockprint duurt dit zeker een dag), worden ze met een millimeter ruimte rondom uitgeknipt. Trek met geel bordkrijt een cirkel rondom de maan en veeg deze iets uit. Maak een collage van de uiltjes en denk aan overlapping (beeldaspect ruimte). Plak ze op de takken.

Achtergrond verdunde Oost-Indische inkt, takken omlijnd met bordkrijt

Met dank aan Maureen Kaal.
Alle werken gemaakt door leerlingen van groep 6. 

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk en mooi project.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ontzettend gaaf en mooi resultaat..illustratief...erg mooi
  Maar ik heb nog een vraagje...want ik heb hier lappen van dat foam liggen net zo dik als die schaaltjes die jij bedoelt...maar heb het eerder geprobeerd maar vond resultaat nog niet goed...hoe doe je dat nu precies...je tekent een uil en dan rol je de blockprint aan die kant of draai je het foam om?
  Ik denk zelf dat je aan de tekeningkant inrolt omdat de lijnen wit blijven...klopt dat...verder heb je een supersite/blog en ik heb even reclame voor je gemaakt van de week op mijn site...ik ga maandag de herfstbladeren met kinderen van 2 groepen 5 doen...maar ja moet helaas allemaal in korte tijd...2x 40 min dus heb ik voor die les gekozen dat kan ik redden;) dan is het af en dan daarna gaan we kleien...ornamenten voor kerst dat staat weer op mijn site;) als dat ligt te drogen vind ik deze opdracht wel super om te doen maar dan wil ik sinterklaas erbij betrekken op een of andere manier...nou succes met alles,
  vriendelijke groet,
  MiekeRozing.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mieke,
  Dank voor je complimenten!
  Voor een duidelijke fotouitleg van het drukken met styrofoam, kijk op mijn pinterestpagina:
  http://pinterest.com/jacquelienbr/printing/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi hoi! Wij hebben dit idee gebruikt. We hebben geen foam gebruikt. Al vonden we dit wel erg leuk (voor een volgende keer). Nu was het effect ook leuk. Al hadden de uiltjes misschien mooier geweest in het zwart... Maar hierbij in ieder geval bedankt voor de inspiratie. Geweldige site!
  voor foto's van resultaten tot nu toe : http://www.hippehaaientanden.blogspot.nl/2012/11/uiltjes-in-maanlicht.html

  BeantwoordenVerwijderen