zondag 18 juli 2010

Levensboom in de stijl van Gustav Klimt

Door Danjel, groep 8
Benodigdheden:
  1. zwart papier op A4 formaat
  2. goudkleurige markeerstift
  3. gelpennen in metallic kleurtjes
Gustav Klimt (Oostenrijk, 1862 – 1918) werd geboren in de buurt van Wenen in een armoedig gezin. Zijn vader was goudgraveerder. Wellicht heeft dit Klimt beïnvloed bij zijn gebruik van goud in zijn schilderijen. Hij volgde een kunstopleiding op de Weense Kunstgewerbeschule für Kunst und Industrie.
Gustav Klimts werk bestaat uit schilderijen van veelal vrouwen, maar hij heeft ook muurschilderingen, tekeningen en collages gemaakt. Klimt is veel geroemd voor het gebruik van goud in zijn schilderijen.
Laat werk van Klimt zien, waaronder het schilderij Tree of life. Bespreek de opvallende kenmerken bij het werk 'Levensboom': gebruik van goudkleur, spiraalvormige takken, de vogel, cirkels die op ogen lijken. Vertel erbij wat de symbolische betekenis van deze motieven is: de levensboom krult zich, net als in het paradijs, naar alle richtingen. Op de weelderige takken groeien bloemen met de ogen van wijsheid en de paradijsvogel onderstreept het betoverende effect.
De leerlingen krijgen een zwart vel papier en tekenen hierop een boomstam die uitmondt in krullende takken. Vul het hele vel met takken, of kies, zoals bij het werk hieronder, voor een ronde vorm. Vul de ruimtes tussen de takken in met diverse patronen in metallic-kleurige gelpennen of viltstiften.

Door Rochelle, groep 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten