maandag 12 april 2010

Voedsellandschap in de stijl van Carl Warner

Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A3 formaat
  2. (kook)tijdschriften
  3. schaar
  4. plaksel
De Engelse fotograaf Carl Warner is onder andere bekend om zijn geweldige foto's van landschappen die volledig zijn opgebouwd uit etenswaren.
Warner is geboren in 1963 in Liverpool. Hij tekent al vanaf zijn jeugd, waarbij hij denkbeeldige werelden creëert die geïnspireerd zijn op het werk van Salvador Dali, Patrick Woodroofe en Roger Dean. Warner doorliep de kunstacademie om illustrator te worden, maar merkte al snel dat hij zijn ideeën beter en ook sneller kon realiseren met fotografie. Hij fotografeerde eerst landschappen, mensen en stillevens, en kwam toen in de reclamewereld terecht. Hij ontwerpt en fotografeert nu landschappen van etenswaren voor bedrijven in de voedselindustrie.
 De ‘Foodscapes’ worden gemaakt in Carl’s studio in Londen. Het zoeken naar de juiste etenswaren, de belichting en de compositie van de spullen, doet Warner samen met een stylist. Er wordt een voorgrond, middenstuk en achtergrond gefotografeerd, die later op de computer tot een foto worden gevormd.
"Ik maak een klassiek landschap van de etenswaren, zodat de kijker in eerste instantie denkt dat het om een bestaand landschap kijkt. Als hij ontdekt dat het in feite om voedsel gaat, zal hij moeten glimlachen. Dat is voor mij de kick."Laat de kinderen via het digitale schoolbord foto's zien van de landschappen van Carl Warner. Bespreek de foto's: wat zie je allemaal? Welke etenswaren herken je? Welk voedsel heeft hij gebruikt om de zee te suggereren? Hoe komt het dat wij de zalmfilet als zee zien? Waarvan is het strand gemaakt? En de bergen?

Hierna maken de leerlingen zelf een voedsellandschap in de stijl van Warner. Knip hiervoor foto's van etenswaren uit tijdschriften. Moedig aan samen te overleggen. Soms zie je zelf niets bijzonders in een foto, terwijl je buurman er juist wel een interessant landschapsonderdeel in ziet! Leg de uitgeknipte onderdelen op het vel papier en schuif net zo lang tot je tevreden bent. Plak alles netjes vast.

Alle werkstukken zijn gemaakt door leerlingen van groep 8.

Foto's van Inge Bruinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten