dinsdag 19 januari 2010

Linodruk van pinguïns en ijsberen

Door Brittany, groep 8
Benodigheden:
  1. linoleum 12 bij 12 cm
  2. linogutsjes
  3. zwarte blockprint
  4. roller
  5. glasplaat
  6. carbonpapier
  7. linopers
  8. wit tekenpapier op A4 formaat
  9. zwart papier voor achtergrond
Voor deze linodrukopdracht zoeken de kinderen een foto van een pinguïn of ijsbeer. Het dier moet helemaal op de foto staan. Wijs erop dat de foto's gebruikt worden om te drukken en dat de contouren dus belangrijk zijn. Een foto van een ijsbeer van vooraf gezien, is als drukwerk misschien moeilijk te herkennen.
Elk kind krijgt een stukje linoleum van 12 bij 12 cm. Met carbonpapier trekken de leerlingen de contouren van hun dier over op het linoleum. Het is de bedoeling dat de achtergrond wordt weggesneden, zodat het dier blijft staan (positief beeld). Bij de pinguïns moet je ook de witte buik wegsnijden. Denk er dan om dat de contourlijn wel moet blijven staan! Details als ogen, lijnen die poten aangeven etc. snijd je met een klein gutsje weg.
Schud de fles blockprint goed zodat de olie zich vermengt. Druppel de verf op de glasplaat en rol dit met een linoroller goed uit. Rol het lioleum in en maak zo meerdere afdrukken. Kies de twee beste uit en plak deze op zwart papier.
Door het papier rondom de afbeelding te scheuren in plaats van te knippen, versterk je het gevoel van het dier dat op een ijsschots ziet. Zie het voorbeeld van Brittany bovenaan dit bericht.

Beeldaspecten die in deze les aan de orde komen: lijn (contour), ruimte (positieve afdruk), textuur (gescheurd papier).
Technieken: goede afbeelding kiezen, contouren bepalen, gutsen, drukken, scheuren, plakken.

Door leerlingen van groep 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten