zondag 24 januari 2010

Bonte hond!


Een hondje van papier maché, beschilderd met vrolijke kleurtjes: bonte honden! Deze les past goed bij een kunstbeschouwingsles over Nikki de Saint Phalle.

Niki de Saint Phalle (1930 - 2002) was een Franse kunstschilder en beeldhouwer. Ze maakte reliëfs in gips en andere materialen. Vooral haar vrouwelijke 'Nana's' zijn beroemd. Deze grote vrouwenbeelden beschilderd in expressieve felle kleuren zijn wereldberoemd en in verschillende grote steden op de wereld te vinden.

Laat enkele beelden van Niki de Saint Phalle zien. Bespreek de opvallende kenmerken: felle kleuren, zwarte omlijning van de kleurvlakken, vaak (dikke) vrouwen zonder duidelijk gezicht.

In deze les maken de leerlingen een hond volgens de principes van De Saint Phalle.

Benodigdheden:
  1. krantenpapier
  2. wc -papier of keukenrol
  3. behangplaksel
  4. plakkaatverf
  5. kwasten
  6. blanke lak
Leerlingen scheuren een stapel stroken (ca. 5 cm breed) van het krantenpapier.

De basis voor de hond bestaat uit een langwerpige prop en een ronde prop krantenpapier. Met stroken en behangplaksel worden hoofd en romp aan elkaar geplakt. Gebruik zoveel stroken dat het hoofd stevig aan de romp vastzit en dat de overgang tussen beide lichaamsdelen een geleidelijke is geworden.
De poten maak je van rolletjes papier die je ook met stroken aan het lijf bevestigt. Zorg ook hier voor een geleidelijke overgang: poten zijn bovenaan breder.
De staart maak je van een opgerolde strook die je in het lijf drukt. Hierna beplakken met stroken.
De basisvorm voor de oren wordt gevouwen en daarna beplakt met stroken en aan de kop gemaakt. Zorg ervoor dat er zeker 6 stroken gebruikt worden om uitstekende delen vast te zetten.Als de hond goed droog is, beschilder je hem met felle kleurtjes plakkaatverf; gebruik eventueel een zwarte markeerstift om kleurvlakken te markeren. Lak de hond af met blanke lak.

Beeldaspecten in deze les: kleur, lijn, textuur, ruimte.
Technieken: maken van een 3d object met papier maché, schilderen, omlijnen.

Bonte honden, door leerlingen van groep 7

1 opmerking: