zondag 7 juni 2009

Waterlelies in de stijl van Monet

Benodigdheden
  1. vloeipapier in verschillende kleuren
  2. wit tekenpapier op A4 formaat
  3. plaksel
Claude Monet is een Franse schilder die behoort tot de stroming van het impressionisme. Impressionistische schilderijen zijn momentopnamen, een snelle indruk. Van dichtbij zie je alleen maar vlekken en vegen, op afstand zie je dat deze vlekken samen toch een zeer voorstelling zijn.
Bekijk schilderijen van Monet waarop hij waterlelies heeft geschilderd en bespreek deze. Zoom in op de schilderijen om de textuur te kunnen laten zien.

Hierna gaan de leerlingen zelf waterlelies maken met behulp van vloeipapier. Om het vlekkerige Monet-effect te krijgen, moet het vloeipapier in gescheurde stukjes worden verwerkt. Voor de achtergrond, het water, scheuren ze stukjes vloeipapier in verschillende kleuren blauw en/of groen en plakken deze op hun tekenvel. Ook de bloemen worden van gescheurde stukjes vloeipapier gemaakt. Belangrijk is om van groot naar klein te werken: eerst de achtergrond, dan de grote bloem in stukjes opplakken, en daaroverheen pas het hart van de bloemen. Wijs de kinderen erop dat ze minimaal plaksel gebruiken om vlekken te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten