donderdag 4 juni 2009

Diersilhouet op vacht

Door Kim, groep 7
Benodigdheden
 1. wit tekenpapier op A3 formaat
 2. plakkaatverf en kwasten
 3. foto’s van dierenvachten en zij-aanzichten van de bijbehorende dieren
 4. zwart papier
 5. lijm en schaar
Voor deze opdracht zoeken de leerlingen via internet eerst naar foto’s van de vacht van dieren en printen deze uit in kleur. Op een tekenvel schilderen ze de vacht zo natuurgetrouw na.
Als het vel ligt te drogen, zoeken ze een afbeelding van het dier waarvan ze zojuist de vacht hebben geschilderd. Het moet een zij-aanzicht zijn. De afbeelding wordt uitgeprint en vervolgens op het kopieerapparaat zo vergroot dat het dier groot op de schildering komt.
Leg deze foto op zwart papier en plak het met plakbandjes vast of zet het vast met paperclips. Knip vervolgens precies langs de buitenlijnen van de afbeelding, waarbij het zwarte papier dus meegeknipt wordt. Plak het silhouet op het schilderij.
Met deze les leren de leerlingen wat een negatieve voorstelling is (beeldaspect: ruimte). De achtergrond is hier positief, het dier is negatief.
Tip: kies bij dieren met een zwart-witte vacht, zoals zebra’s of koeien, een andere kleur voor het silhouet, omdat anders het dier in de vacht lijkt te ‘verdwijnen’.

2 opmerkingen:

 1. De kinderen van mijn klas vonden deze opdracht geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reacties Diana! Wat leuk om te lezen dat jouw leerlingen zo enthousiast zijn!

   Verwijderen