vrijdag 3 februari 2023

Zelfportret met Art Nouveau lijst net als Alphonse Mucha


Aphonse Mucha (Tsjechiƫ, 1860-1939) bepaalde het gezicht van de Art Nouveau schilderkunst. Sierlijke vrouwen, sierlijke motieven uit de natuur, zachte kleuren en gestileerde letters vormen de basis van zijn werk.
In 1887 vertrekt hij naar Parijs, op dat moment het centrum van de moderne wereld: een bruisend nachtleven, moderne warenhuizen, brede boulevards en kunstlicht dat de stad tot na zonsondergang verlicht. Mucha heeft niet veel succes, maar dat verandert als hij zijn eerste opdracht krijgt: een affiche voor de theatervoorstelling Gismonda met de beroemde actrice Sarah Bernhardt. Mucha maakt een levensgroot affiche van een prachtige vrouw omringd door gestileerde bloempatronen en zwierige lijnen. Met dit affiche vestigt Mucha zijn naam als kunstenaar en weet zich verzekerd van voldoende werk in de jaren die volgen. Zijn posters maken van Parijs een openluchtmuseum met kunst die door iedereen te bekijken is. 
Laat werken van Mucha zien op het digibord en bespreek de kenmerken: sierlijke golvende lijnen, organische motieven, geen felle kleuren, vaak asymmetrisch. 


Opdracht:
Teken de foto van jezelf na en kleur dit in met kleurpotlood. Knip uit en plak op bruin papier. Versier de achtergrond met organische motieven en gebruik daarvoor een goudkleurig potlood. Snijd een lijst voor je portret en plak dit op je kunstwerk.  

Beeldaspecten: kleur, lijn, vorm
Woordenschatart nouveau, organische motieven, zelfportret.  

Deze les is uitgevoerd tijdens de Arts & Activitieslessen over Art Nouveau in groep 7 en 8.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten