dinsdag 26 oktober 2021

Portret in ijzerdraad


Tijdens een studiedag over kunstonderwijs hebben onze leerkrachten  portretten gemaakt van ijzerdraad. Dit is zeker ook te doen in de bovenbouw. Wil je draadfiguren maken in de midden- en onderbouw, kies dan een eenvoudiger vorm, bv. een vrucht (onderbouw) of dier (middenbouw).

Deze activiteit kun je gebruiken bij een les over de kunstenaar Alexander Calder, bekend vanwege zijn draadfiguren en mobiles. Vanwege copyrights kan ik geen foto's plaatsen, dus google op 'Calder wire figures'.

Benodigdheden:

  1. 3 m ijzerdraad met een dikte van 1,3 mm 
  2. kniptang
  3. selfie geprint op A3 formaat
  4. dikke zwarte watervaste stift
  5. schilderstape

Maak een foto van jezelf en print die op A3 formaat. 

Trek met de stift een lijn over de vorm van je gezicht, ogen, neus, mond en haar. Draai het vel om, de lijnen zijn nu op de achterkant te zien. 

Wikkel 3 m ijzerdraad om je vingers tot een bosje. Begin bij de hals. Leg het draad plat op de foto en volg de lijnen van je gezicht. Probeer het portret uit één draad te leggen. Lukt dit niet, dan kun je smokkelen door de draad door te knippen en een nieuw stuk te nemen. Geef het portret meer stevigheid door de draad af en toe extra om elkaar te wikkelen. Plak de draad zo nu en dan vast aan de foto met schilderstape. 

Klaar? Haal de stukjes tape weg. Fixeer de plekken waar draad omhoog komt door met kleine stukjes draad verbindingen te maken. Zie detailfoto. 

foto omtrekken met stift 

blad omdraaien, de stiftlijnen zijn doorgedrukt

lijnen volgen met draad, vastplakken met tape

verstevigingen aanbrengen

werkstukken die klaar zijn op tafel

ophangen voor mooie schaduwen op de muur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten