dinsdag 12 november 2013

Berkenbos in de herfst

Door Luuk, groep 8
Benodigdheden:
 1. wit tekenpapier A4 formaat
 2. schilderstape
 3. tamponneerkwasten
 4. lichtblauw bordkrijt
 5. plakkaatverf
 6. houtskool
Bekijk foto's (google op 'autumn birch trees') op het digibord van berkenbomen en bespreek de opvallende dingen: de lange witte stam, de grijszwarte lijnen als gevolg van het horizontaal afbladderen van de bast, de vele herfstkleuren in het blad. Vertel dat vooraan de blaadjes nog individueel te zien zijn en je dus meerdere kleuren ziet, en dat je naarmate je verder weg kijkt deze kleuren steeds meer samensmelten tot één kleur. 
Leg uit hoe je dit met een tamponneerkwast doet: geen kleuren mengen, maar de kwast in meerdere kleuren tegelijk dopen en dan lichtjes stampen. Laat de leerlingen dit eventueel op een kladje eerst uitproberen. 

Plak van bovenaf een aantal stroken schilderstape op het papier in verschillende lengtes. Teken een horizonlijn. Tamponneer de bodem in herfstkleuren; vooraan meerdere kleuren, naar achteren verlopend in één kleur. Tamponneer het resterende blad aan de bomen. Hier kan ook nog groen aan zitten! Laat het werk drogen en kleur de lucht dan blauw. Trek het schilderstape er voorzichtig af. Teken met houtskool de zo specifieke berkenstreepjes. 

1 opmerking:

 1. Jacquelien, wat een leuk idee om het zo aan te reiken en wat heeft Luuk dit mooi en kunstzinnig gedaan. Ik zou het zó uitweven.
  groet
  betty smit

  BeantwoordenVerwijderen