dinsdag 1 oktober 2013

Huizengroep in één kleur

Benodigdheden:
  1. vel tekenpapier op A1 formaat
  2. stroken tekenpapier van 10 bij 20 cm (A4 in drieën gesneden)
  3. diverse kleurmaterialen naar keuze: wasco, oliepastel, kleurpotloden, stiften, verf, ecoline enz.
  4. zwarte fineliner
  5. vloeibare waterverf
  6. grote kwast
  7. schaar 
  8. lijm
Cinque Terre, Italië, Kust, Zee, Vakanties, Kleurrijke


Een vakantie in Italië was de inspiratie voor deze les: dit is het prachtige Cinque Terre. Laat foto's zien van deze plek en bespreek s de opvallende dingen: de kleuren van de huizen zijn bijna allemaal uit een kleurgroep, ze hebben veel ramen, de huizen staan niet naast elkaar maar achter en voor elkaar (overlapping). Je ziet dus de onderkant van de huizen die niet op de eerste rij staan, niet.

De kinderen vormen groepjes van vier en bepalen samen welke kleur ze kiezen. Een van de leerlingen maakt eerst de achtergrond: teken met witte wasco sterren of wolken op het grote witte vel en verf er overheen met vloeibare waterverf. Laat ongeveer twee cm van de zijkant wit. Het wit stoot de waterverf af en wordt na het kleuren dus zichtbaar. 
Op de smalle tekenvellen tekenen de kinderen hoge huizen, met ramen en deuren en versierselen. Inkleuren met materiaal naar keuze en aandacht voor textuur. Trek de huizen en de ramen om met zwarte fineliner en knip ze uit. Zorg per groep voor ca. 15 huizen. 
Leg de huizen op het geverfde grote vel en maak zo een mooie collage. Let op dat je geen onderkanten van de huizen die niet vooraan staan, ziet. 

Door leerlingen van groep 7/8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten