maandag 17 juni 2013

Kasteel in de zon, in de stijl van Paul Klee

 
Door Mayke, groep 6
Benodigdheden:
 1. tekenpapier met tekst 
 2. wasco
 3. waterverf
 4. penselen 
 5. potten water
Paul Klee (1879 – 1940) is een Duits/Zwitserse kunstschilder. Zijn werk behoort tot de moderne kunst. Klee ontwikkelde zich als autodidact en liet meer dan 9000 kunstwerken na. In 1912 maakte hij kennis met werk van Picasso en Malevitsj en ontmoette hij Robert Delaunay, die kleur het belangrijkste element in de schilderkunst vond. Na een reis naar Tunesië in 1914 ging Klee steeds kleurrijker en abstracter schilderen. Hij schildert landschappen, portretten, dieren, mythologie, geheimzinnige machines. In zijn werk combineert hij abstracte en figuratieve vormen. Het werk van Klee valt niet onder één stroming: surrealisme, kubisme, abstractie zijn termen die op zijn schilderkunst van toepassing zijn. Hij wordt ingedeeld bij het expressionisme. (Bron: Wikipedia)

Print een willekeurige tekst op tekenpapier. Ik had gekozen voor de Wikipedia-pagina over Paul Klee. Laat het werk Castle and Sun van Klee zien en bespreek de kenmerken. Uit wat voor figuurtjes is het kasteel opgebouwd? Welke kleuren zijn gebruikt? 
De leerlingen tekenen met wasco in een kleur die afsteekt bij de te kiezen waterverf (scherpe punt, zodat de lijnen dun worden) een kader rondom de tekst. Daarna tekenen ze een gebouw dat alleen bestaat uit rechthoeken, vierkanten en driehoeken. Gebruik geen liniaal, want de tekst biedt voldoende steun.
Vul de vlakken in met waterverf. Kies voor koude of warme kleuren. Zorg dat er geen dezelfde kleuren naast elkaar komen.

2 opmerkingen:

 1. Haha, wat een leuk ideetje .
  Ik ga het echt eens uitproberen!

  Btw, als je tijd hebt en je het leuk vind wil je dan alstjeblieft even mijn blog bekijken?

  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, echt leuk ideetje!
  Ik ga het echt eens uitproberen (ALS HET MAG ;) )

  Wil je alsjeblieft als je het leuk vind en tijd hebt mijn blog eens bekijken?

  Anna

  BeantwoordenVerwijderen