maandag 31 oktober 2011

Als paddenstoelen uit de grond schieten ...

Groepswerk door leerlingen van groep 5

Benodigdheden:
 1. linoleum 12 bij 12 cm
 2. gutsjes
 3. linosnijplankje
 4. blokprint
 5. drukpers
 6. verfroller
 7. glasplaat of plastic plaat
 8. wit papier (neem ruw papier, zodat de verf goed intrekt)
 9. drukpers
 10. schaar
 11. lijm
 12. herfstbladeren
 13. strook gekleurd (rib)karton
Linoleum is op school waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal om kinderen mee te laten drukken. Het uitsnijden van de voorstelling kan op twee manieren: snijd de voorstelling weg, zodat je de achtergrond overhoudt (negatieve druk), of snijd de achtergrond weg zodat je de voorstelling overhoudt (positieve druk). 
Linodrukwerken zijn zeer geschikt om een groepswerk van te maken. Leerlingen maken meerdere drukken, en geven er een van weg voor het groepswerk. Hiermee wordt voor kinderen tevens het nut van druktechnieken duidelijk: voor het verkrijgen van meerdere afbeeldingen hoef je maar één lino uitsnede te maken.


Als paddenstoelen uit de grond schieten ...
Paddenstoelen mogen niet geplukt worden, dus bekijk ze buiten of via foto's op het digiboard. Bespreek de onderdelen van de paddenstoel (hoed, steel, manchet, plaatjes).
Teken op een stukje linoleum een paddenstoel. Snijd de achtergrond weg zodat de paddenstoel blijft staan. Snijd eventuele stippen op de hoed weg. Maak enkele afdrukken op wit papier met een of twee kleuren. Laat dit drukwerk goed drogen. Voor het groepswerk knipt elke leerling een van zijn afbeeldingen uit met een paar mm wit eromheen. Maak een mooie compositie op een grote strook donker (rib)karton. Zorg voor overlapping (beeldaspect: ruimte). Plak de paddenstoelen vast en plak gedroogde herfstbladeren aan de onderrand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten