maandag 5 september 2011

In de stijl van David Hockney

Door Luuk, groep 6

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. blauw papier voor achtergrond
  3. oliepastels
  4. ecoline of vloeibare waterverf in blauw en groen
  5. plakkaatverf in blauw, groen, wit
  6. wc-rolletje
De succesvolle kunstschilder David Hockney is in 1937 geboren in Bradford, Engeland. Hij studeert aan de Koninklijke Academie in Londen. Zijn eerste werken zijn anekdotisch van aard. In 1964 trekt  Hockney naar Californië, waar hij een meer realistische schilderswijze ontwikkelt. De belangrijkste thema's in zijn werk uit deze periode zijn zwembaden, portretten en landschappen.
Vanaf 1966 gebruikt David Hockney steeds vaker foto's voor zijn schilderijen. Hij maakt collages die geheel bestaan uit verknipte foto's.
Na 1980 krijgt het werk van Hockney een meer expressionistisch karakter. In zijn werk zie je invloeden van o.a.  Picasso. Naast schilderijen maakt Hockney ook tekeningen en etsen.

Bekijk werk van David Hockney, en dan vooral de zwembaden. Bespreek met de klas hoe mensen onder water eruit zien - wapperende haren, een lichtere huid. Hoe ontstaan de glinsterende vlakken op het water?

De leerlingen tekenen een of meerdere personen in badkleding en kleuren deze in met oliepastel. Met wit oliepastel wordt een patroon op de achtergrond aangebracht, bestaand uit golvende horizontale, verticale en diagonale lijnen.
Beschilder de tekening met blauwe en of/ groene verdunde ecoline. De zwemmers en de witte lijnen zullen geen kleur opnemen, zodat het zwembadwater met daarin de oplichtende vlakken goed zichtbaar wordt.
Voor de achtergrond hebben we met wc-rolletjes en plakkaatverf cirkels gestempeld om het water te accentueren.
Door leerlingen van groep 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten