donderdag 2 juni 2011

In de stijl van Romero Britto

Hollandse tulpen in de stjil van Britto, door Malou, groep 8
Benodigdheden:
 1. wit tekenpapier A4 formaat
 2. potlood
 3. liniaal
 4. viltstiften
Een van de beste lessen van dit schooljaar, was de tekenles in de stijl van Romero Britto! Britto schildert in een stijl met kenmerken van zowel popart als kubisme.

Romero Britto is een Braziliaanse schilder. Hij is in 1963 geboren in een achterstandswijk in de Braziliaanse stad Recife in een gezin met nog 8 kinderen.  Stukken karton of oude kranten waren zijn eerste schildersdoeken en werden gevuld met afbeeldingen van een kleurrijke en vooral mooie wereld.
In 1983 reisde Britto naar Europa om de kunst van de oude meesters te bestudueren. Hierna trok hij naar de VS, waar de pop art op dat moment bloeide. Britto opende een galerie in Miami en probeerde kunstliefhebbers te interesseren voor zijn werk. In 1989 werd hij door een wodka-producent gevraagd een nieuw logo te ontwerpen. Vanaf dit moment was de naam Britto gevestigd. Zijn werk hangt op diverse tentoonstellingen en zijn beelden staan op vele plekken in de wereld, bv. in Hyde Park in Londen. Verder is Britto vooral bekend van zijn toegepaste kunst: computers, auto's etc.

Parijs in de stijl van Romero Britto, door Emmy, groep 8

Bekijk werken van Britto via de gallery op zijn website. Bespreek de opvallende kenmerken:
vrolijke kleuren, simpele vormen, het werk is opgedeeld in vakken, vlakken ingevuld met patronen, dikke zwarte omlijningen. Bespreek hoe je in Britto's werk het verschil tussen de voorgrond en de achtergrond kunt zien en bekijk de manier waarop hij kleurvlakken invult. Vraag welke stijlkenmerken de leerlingen herkennen, en bij welke stroming deze kunstenaar ingedeeld zou kunnen worden (pop art, kubisme).

De leerlingen gaan een tekening maken met een onderwerp naar eigen keuze. Geen details, maar alleen de belangrijkste lijnen. Verdeel het tekenvlak dan met liniaal en potlood in vlakken. Kleur de vlakken in met viltstift en doe dit zoals Britto dit ook deed.

Voor de achtergrond hebben we een gekleurd vel papier bestempeld met ringen. Hiervoor gebruikten we een wc-rolletje en plakkaatverf.

Vlinder in de stijl van Britto, door Shanti, groep 8

9 opmerkingen:

 1. Mooi, Jaquelien!

  (Zoals altijd hè ;-))

  Ilse at
  http://artlessonsfrombelgium.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geweldig idee. Ik heb een schilderij van hem in de woonkamer....ik ga het zeker gebruiken als inspiratie als mijn zoon wat ouder is. Gr Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super leuke les! Mijn kids hebben er ook enthousiast aan gewerkt. Mocht je het leuk vinden, hier vind je een aantal resultaten. http://www.wiebeligewandklimmers.blogspot.nl/2014/04/in-de-stijl-van-romero-britto.html
  Groeten Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaaf!
  Ik heb een presentatie er bij gemaakt, met ook eigen werk. https://goo.gl/zQD76S

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga volgende week een projectje rond deze kunstenaar doen. Ik heb zijn werk leren kennen in Viborg (Denemarken) omdat ik daar een prachtige , maar prijzige koffietas heb gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen