donderdag 7 april 2022

In de stijl van Romero Britto

Hollandse tulpen, Malou, groep 8
Een van de beste bezochte posts van dit weblog is deze tekenles uit 2011: In de stijl van Romero Britto!  Op verschillende scholen en websites ben ik bovenstaande tulpentekening al tegengekomen. Britto heeft echter nooit tulpen in zijn werk gebruikt 😊 Dit was de eigen Britto-interpretatie van leerling Malou. 

Benodigdheden:
 1. wit tekenpapier A4 formaat
 2. potlood
 3. liniaal
 4. viltstiften
Romero Britto - leven en werk
Romero Britto is een Braziliaanse schilder. Hij is in 1963 geboren in een achterstandswijk in de stad Recife in een gezin met nog acht kinderen. Stukken karton of oude kranten waren zijn eerste schildersdoeken. Hij vulde ze met met afbeeldingen van een kleurrijke en vooral mooie wereld.
In 1983 reisde Britto naar Europa om de kunst van de oude meesters te bestuderen. Hierna trok hij naar de VS, waar de pop art op dat moment bloeide. Britto opende een galerie in Miami en probeerde kunstliefhebbers te interesseren voor zijn werk. In 1989 werd hij door een wodka-producent gevraagd een nieuw logo te ontwerpen. Vanaf dit moment was de naam Britto gevestigd. Zijn werk hangt op diverse tentoonstellingen en zijn beelden staan op vele plekken in de wereld, bv. in Hyde Park in Londen. Verder is Britto vooral bekend van zijn toegepaste kunst: computers, auto's etc.

Parijs, Emmy, groep 8

Kunstbeschouwing
Bekijk werken van Britto via de gallery op zijn website. Bespreek de opvallende kenmerken:
 • vrolijke kleuren
 • simpele vormen
 • het werk is opgedeeld in vakken
 • vlakken ingevuld met patronen
 • dikke zwarte omlijningen. 
Bespreek hoe je in Britto's werk het verschil tussen de voorgrond en de achtergrond kunt zien en bekijk de manier waarop hij kleurvlakken invult. Vraag welke stijlkenmerken de leerlingen herkennen, en bij welke stroming deze kunstenaar ingedeeld zou kunnen worden (pop art).

Aan het werk
De leerlingen maken een tekening met een onderwerp naar eigen keuze. Geen details, maar alleen de belangrijkste lijnen. Verdeel het tekenvlak dan met liniaal en potlood in vlakken. Kleur de vlakken in met viltstift en doe dit zoals Britto dit ook deed.

Voor het achtergrondvel hebben we een gekleurd vel papier bestempeld met ringen. Hiervoor gebruikten we een wc-rolletje en plakkaatverf.

Vlinder, Shanti, groep 8

Beeldaspecten: lijn, kleur

4 opmerkingen:

 1. geweldig idee. Ik heb een schilderij van hem in de woonkamer....ik ga het zeker gebruiken als inspiratie als mijn zoon wat ouder is. Gr Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga volgende week een projectje rond deze kunstenaar doen. Ik heb zijn werk leren kennen in Viborg (Denemarken) omdat ik daar een prachtige , maar prijzige koffietas heb gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen