maandag 28 maart 2011

Raponsje

Door leerlingen van groep 3
Benodigdheden:
  1. tekenpapier A4 formaat
  2. zwarte fineliner, waterproof
  3. waterverf
  4. penselen
  5. pot water
  6. wol
  7. snijmesje en mat
  8. schaar
  9. tijdschrift
  10. lijm
Raponsje (Rapunzel) is een sprookje uit de verzameling van de Gebroeders Grimm. Het sprookje gaat als volgt:
Wanneer een vrouw zwanger is krijgt ze vreselijke zin in het eten van rapunzels, die in de tuin van een heks groeien. Haar man wordt door de heks betrapt als hij ze steelt. Hij mag de plantjes blijven pakken, als hij belooft dat de heks zijn kind krijgt.
Wanneer het meisje Raponsje geboren wordt neemt de heks haar mee en sluit haar op in een toren zonder trap of deur. De enige manier om binnen te komen is via het lange, blonde haar van Raponsje. Een jonge prins ziet dit en klimt via haar vlecht de torenkamer in. Raponsje wordt verliefd op de prins. Als de heks hun relatie ontdekt, verbant ze Raponsje naar een onherbergzaam oord. De prins springt uit wanhoop uit de toren, wordt blind en doolt jaren rond. Tenslotte vindt hij Raponsje. Haar tranen vallen op zijn ogen, waarna hij weer kan zien. En dan leven ze nog lang en gelukkig. De volledige tekst van het sprookje is te vinden op de site van de Efteling.

Laat plaatjes van torens zien en bespreek de kenmerken: kantelen, luiken, hoogte, verband in de stenen. Teken op het bord hoe stenen worden gemetseld in halfsteensverband en leg uit dat dit voor de stevigheid is.
Voordat het tekenen begint, moet er eerst een vlecht gemaakt worden die net zo lang is als het tekenvel. Gebruik hiervoor wollen draden. Ik heb de vlechten laten maken met hulp van leerlingen van groep 8. Hierna tekenen de kinderen een toren met bovenin een groot luik. De stenen moeten in halfsteensverband getekend worden (beeldaspect: textuur). Teken ook de omgeving van de toren. Kleur de tekening in met waterverf. Snijd (leerkracht!) het luik aan beide zijkanten open en vouw de luiken naar buiten. Zoek een plaatje van het gezicht van een jonge vrouw en knip dit uit. Plak het gezicht op een restje papier en leg het zo achter de tekening dat het gezicht voor het luik zit. Leg ook de vlecht ertussen en plak beide onderdelen vast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten