dinsdag 22 maart 2011

Griekse vazen

Benodigdheden:
 1. bruin inpakpapier of een papieren zak
 2. zwarte fineliner of Oost-Indische inkt
 3. zwarte stift
 4. gekleurd papier voor achtergrond
 5. lijm
 6. schaar
In de Griekse oudheid speelde aardewerk in het dagelijks leven een grote rol. Het werd gebruikt om allerlei levensmiddelen in op te slaan en te bewaren, bijvoorbeeld wijn, olijfolie en water. Vaak werd het aardewerk versierd. Zo is er roodfigurig aardewerk waarbij de figuren rood zijn en de achtergrond zwart, en zwartfigurig, waarbij dit net andersom is. Op Wikipedia is nog veel meer informatie te vinden over Grieks aardewerk, en dan vooral over de verschillende stijlen in de versieringen van de vazen.
 Bekijk afbeeldingen van Grieks aardewerk. Bespreek enkele vormen:

  amfoor - kruik met aan beide kanten een oor waardoor hij gemakkelijk kon worden opgetild. Hij werd zowel voor vloeistoffen als vaste stoffen gebruikt.


krater - mengvat voor wijn en water. De Grieken lengden hun wijn altijd met water aan en soms voegden ze kruiden toe om de smaak te veranderen.


kylix - drinkschaal, plat of op een sierlijke voet, met twee horizontale oren. Aan de twee horizontale oren kon de schaal gemakkelijk worden doorgegeven.


stamnos - Een groot wijnvat met deksel en twee hoog opgezette oren. Meestal heeft de stamnos een buik die aan de bovenkant breder wordt, en een korte hals.Bekijk de verschillende motieven (organische en geometrische) op de vazen en benoem deze: dieren, planten, bloemen, driehoeken, spiralen, fabelwezens enz. De leerlingen vouwen een stuk bruin inpakpapier dubbel en tekenen tegen de vouw een halve Griekse vaas naar keuze. Teken de vaas met een zwarte fineliner vol met figuren en randjes. Maak ook zwarte randjes waar je motieven uitspaart. Plak de vaas op een gekleurde achtergrond.

Griekse vazen, door groep 7

2 opmerkingen:

 1. wat heb je toch altijd geweldige idee├źn Jacquelien. Je bent een bron vol inspiratie voor mij.
  groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een geweldige leuke opdrachten! De tekeningen zijn heel leuk en mooi uitgevoerd! Ik kwam op je site omdat ik op zoek was naar spiegelbeelden. Succes verder en bedankt!
  gr. Els Jasperse

  BeantwoordenVerwijderen