zaterdag 5 februari 2022

In de stijl van Burton Morris

Benodigdheden:
 1. diverse kleuren knutselpapier
 2. zwart vouwkarton 20 bij 20 cm
 3. gekleurd vouwkarton 20 bij 20 cm
 4. schaar
 5. lijm
 6. zwarte viltstift
In de Coca-Cola Company in Atlanta (VS) in 2009 zag ik voor het eerst werk van Burton Morris: vijf schilderijen met colaflesjes in pop-art stijl, fel van kleur en omringd met lichtblauwe bubbels. Prachtig!


Burton Morris (Pittsburgh, 1964) is een Amerikaanse pop-art artiest. Hij is beïnvloed door pop-art kunstenaars uit de jaren '60 en '70, en is inmiddels uitgegroeid tot de bekendste hedendaagse post pop-art artiest. Morris geeft met zijn werk een hedendaagse draai aan de traditionele pop-art.Zijn werk is vrolijk, energiek en kleurrijk. De voor hem karakteristieke lijnen in combinatie met de vrolijke heldere kleuren geven zijn werk een spetterende energie. Morris' werk is bekend uit de tv-serie 'Friends' en verschijnt verder in grote reclamecampagnes van Amerikaanse bedrijven als AT&T, Pepsi en Heinz.


Laat werk van Morris zien via het digibord. Bespreek de opvallende kenmerken: felle kleuren, zwarte omlijning, weinig details, beweging d.m.w. streepjes, witte streepjes die lichtval suggereren en de kenmerkende zwarte stervorm rondom of in veel van zijn werk.
De leerlingen gaan een werkstuk maken in de stijl van Burton Morris met als onderwerp: Valentijnsdag.

Stap 1. Pak drie kleuren vouwkarton: zwart voor de omlijsting, een kleur voor de achtergrond en een voor het grote hart.

Stap 2. Knip van het vouwkarton voor de achtergrond de randen glooiend weg, zodat een kleedje ontstaat.

Stap 3. Knip een groot hart uit het tweede gekleurde vouwkarton. Knip uit wit papier 'lichtstreepjes' voor op en rondom het grote hart.

Stap 4. Knip enkele kleinere hartjes uit andere kleuren vouwkarton. Knip witte lichtstreepjes en plak die op de hartjes, allemaal aan dezelfde kant.

Stap 5. Plak het grote hart vast op het vouwkarton. Plak de lichtstreepjes erop en eromheen.


Stap 6. Knip langgerekte driehoekjes uit de zijkanten van het kleedje, de 'blitsstreepjes'. Plak het kleedje op het zwarte karton.
Stap 7. Plak de kleine hartjes rondom het grote hart, waarbij je ook over de zwarte driehoekjes mag gaan. Omlijn alle hartjes met een zwarte markeerstift.
Stap 8. Knip de zwarte achtergrond weg maar laat ca. 2 mm rand zitten.
Stap 9. Plak het werk op een gekleurde ondergrond (A4) en knip deze vierkant. 

10 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk! Ik ga het meteen gebruiken in de groep...! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal geweldig! Ik heb deze les gegeven vlak voor Valentijn en de kinderen (en ikzelf!) waren dol enthousiast. Het ziet er zo mooi uit dat je van een afstand niet kunt zien wat nu precies de techniek is geweest. Verven? Knippen? Tekenen? Computer?
  Overigens heb ik deze site nog maar kort geleden ontdekt. Ik weet van gekkigheid niet wat ik het eerst en het laatst zal gaan doen. Zeer bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste jacqueline
  Ik heb andaag deze les gegeven
  Super resultaat !
  Maar nu moet ik toch iets vragen,vertellen
  Er is sinds januari een nieuw meisje in onze klas
  Ze komt van een school uit schaarbeek, belgie dus
  En ze vertelde dat jij in haar oude school werkte, en ze had deze les bij jou gedaan, en het hartje bovenaan links op de deur was het hare !
  Amai als dat klopt allemaal is de wereld toch klein he

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij hebben dit op school gemaakt en ook thuis:):):)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Is dit te moeilijk voor groep 3 - eerste leerjaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, ik ben erg benieuwd of dit gelukt is in een eerste leerjaar? Ik wil het namelijk in een tweede leerjaar proberen. Tips?

   Verwijderen
  2. Deze les is goed te doen vanaf circa 8 jaar. Tips staan in de lesbeschrijving.

   Verwijderen