vrijdag 4 februari 2011

Concentrische cirkels in de stijl van Kandinsky

Door Rosaline, groep 3
Benodigdheden:
 1. tekenpapier op A3 formaat, met 12 vakken van 10 bij 10
 2. plakkaatverf in verschillende kleuren kwasten
 3. kranten
 4. potten water
 5. papieren handdoekjes
Wassily Kandinsky (1866 – 1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus. Zijn schilderstijl behoorde aanvankelijk tot het expressionisme, soms ook wel gerekend tot het symbolisme. Kandinsky was een van de schilders die vorm gaf aan de abstracte kunst in het begin van de twintigste eeuw.
Kandinsky liet zich inspireren door muziek. Volgens zijn zelfbedachte klankleurtheorie heeft iedere kleur een eigen taal en expressie en bevat elke kleur een ziel. Kandinsky probeerde muzikale composities om te zetten in schilderijen. Hij hoorde de muziek in kleuren en in kleuren zag hij de muziek. Deze samenhang tussen muziek en kleur vormen het uitgangspunt van deze les.
Laat de leerlingen via afbeeldingen van schilderijen kennismaken met Kandinsky. Vertel dat hij tijdens het schilderen naar muziek luisterde. Bekijk het schilderij 'Vierkanten met concentrische cirkels'. Bij welke cirkel zou Kandsinky vrolijke muziek hebben gehoord? En welke muziek hoorde hij bij de donkere cirkels?


De kinderen gaan zelf een schilderij maken in de stijl van Kandinsky terwijl ze luisteren naar klassieke muziek. Tijdens deze les heb ik de vier jaargetijden van Vivaldi laten horen.
Elk kind krijgt een A3 vel met daarop 12 vakken van 10 bij 10 cm. Vertel dat er van buiten naar binnen gewerkt moet worden en dat we geen wit meer mogen zien. Probeer te voorkomen dat er twee dezelfde kleuren in een cirkel voorkomen.
Hang alle schilderen samen op een prikbord voor een prachtig groepswerk!

Door leerlingen van groep 3

3 opmerkingen:

 1. Hé, die heb ik ook al ooit gedaan.
  Vinden ze wel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker, en een hele goede oefening voor jonge kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. deze ben ik momenteel aan het uittesten... super leuke blog trouwens !

  http://kriebeleersteleerjaara.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen