maandag 10 januari 2011

Kleurrijke koe, in de stijl van Peter Diem

Benodigdheden:
 1. wit schilderpapier op A3 formaat of schildersdoek
 2. acrylverf
 3. kwasten in diverse breedtes
 4. pot water
 5. papieren handdoekjes
Peter Diem (1945) is een Nederlandse kunstschilder. Diem, geboren uit een Nederlandse vader en een Duitse moeder, komt op driejarige leeftijd in Amsterdam. Hij heeft een moeilijke jeugd waarin de Amsterdammers duidelijk blijk gaven dat zij niet gediend waren van Duitsers zo direct na de oorlog. Na de middelbare school gaat Diem naar het Grafisch Lyceum en bekwaamt zich in het grafisch werk. Via diverse Europese landen belandt Diem in de jaren 70 in de VS, waar hij trouwt en kinderen krijgt. Halverwege de jaren 90 keert hij terug naar Nederland en vestigt zich met zijn Amsterdiem Museum aan de Prinsengracht. Diem is geïnspireerd door de CoBrA groep. Zijn stijl is abstract en expressief. Hij brengt de verf grof op het doek aan soms rechtstreeks uit de tube. Met penseel, mes en vingers wordt de verf over het doek verdeeld, waarbij hij vaak felle kleuren gebruikt. 'Diem paints like a tornado, he lives his art'. Thema's in zijn werk zijn koeien, Napoleon, Afrika en Ernest Hemingway.Laat werk van Diem zien via digiboard. Kijk hiervoor op http://www.diem.nl/ of zoek op Peter Diem. Bespreek wat opvalt aan de schilderijen:
 • het onderwerp, vaak koeien
 • het gebruik van felle kleuren
 • de vlakverdeling
 • de eenvoud van het beeld
 • de dikke zwarte contourlijnen
 • er is geen wit meer zichtbaar
 • de koe is beeldvullend
Teken op het bord de koe waarbij de ‘eenvoud’ zichtbaar is (klik op de tekening voor een vergroting). Laat de kinderen zelf een tekening schetsen van een eenvoudige koe zonder details. De koe wordt geschilderd met acrylverf, rekening houdend met de kenmerken van Diems werk. Daarna wordt de achtergrond geschilderd.
Als het werk droog is, wordt de koe omlijnd met zwarte verf en een smalle kwast, net als Peter Diem deed. Hiermee worden tevens de oneffenheden weggewerkt. En natuurlijk moet het werk worden gesigneerd, net als Diem ook doet!

Alle werken zijn gemaakt door leerlingen uit groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten