dinsdag 12 december 2017

Kleurige kerstbomen

Door Nadia, groep 8
Benodigdheden:
 1. twee vellen tekenpapier op A4 formaat
 2. waterverf
 3. penselen
 4. pot water
 5. vloeipapier
 6. schaar
 7. kwast
 8. liniaal
 9. potlood
 10. lijm
 11. goud- en zilverkleurige stift
 12. witte correctiestift of snippers uit perforator
 13. glitter
Schilder een achtergrond voor de kerstbomen met waterverf. Gebruik verschillende kleuren en laat ze in elkaar overlopen. Gebruik veel water voor mooie lichte kleuren. Kies drie kleuren vloeipapier. Vouw de blaadjes enkele keren dubbel en knip er dan driehoekjes en vierkantjes uit. Maak een vel tekenpapier met een kwast goed nat met water en leg de stukjes vloeipapier hierop. Als het vloeipapier niet aan het papier vastzuigt, is de ondergrond niet nat genoeg. Ga er dan nog een keer met een kwast met water overheen. Het vloeipapier zal dan gaan 'bloeden'. Plak het vel op deze manier vol en leg het dan te drogen. Haal de stukjes vloeipapier van het tekenvel af als het helemaal droog is. Het vel ziet er dan zo uit.

Knip langgerekte driehoeken uit het vel met de vloeipapierafdrukken. Gebruik eventueel het schema dat hierboven staat (dit is gebaseerd op een A4 vel van 21 bij 29 cm - aan beide zijden houd je een halve cm over). Knip eventueel nog een stukje van de onderkant van de driehoeken af als je bomen van verschillende hoogte wilt. Plak deze drie bomen op de achtergrond. Overlapping mag. Plak de bomen niet allemaal op dezelfde hoogte, zodat je diepte krijgt. Van de restjes kun je ook nog kleinere driehoeken knippen als je meer bomen wilt. Gebruik een goud- of zilverkleurige markeerstift om de bomen te omranden. Teken ook een simpele takkenstructuur. Teken de stammen met bruin potlood of gebruik hiervoor ook de metallic stiften. Teken sneeuwvlokken met een witte viltstift of plak snippers uit de perforator rond en op de bomen. Plak het werk op een bijpassende kleur achtergrond. Strooi wat glitter op de bodem van het bos.

Door leerlingen van groep 8

5 opmerkingen:

 1. Hallo Jacquelien, deze week heb ik deze opdracht met mijn groep 6/7/8 gedaan.
  Ze vonden het erg leuk om te doen, niet moeilijk, maar vooral veel stappen.
  Het plaatje met daarop de afmetingen hoe de bomen uit het vel geknipt moeten worden groot op het digibord laten zien zien toen konden ze zich daar zelf mee redden.
  Ik heb al een aantal foto's naar je gemaild.

  Groetjes Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel Angela, ik heb ze gezien! Perfect gelukt he~!
  Overigens hoeven de driehoeken niet persé zo geknipt te worden hoor. je kunt kinderen ook vrijer laten en zelf de driehoeken laten knippen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb deze vrijdag laten maken, resultaat is weer prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou dit werkje willen gebruiken voor mijn nieuwjaarsbrieven. Ik vind echter nergens vloeipapier (in België). Hebben jullie een idee waar ik dat nog kan vinden? Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een beetje laat, maar ik had dezelfde vraag :-). Vloeipapier wordt hier bij ons zijdepapier genoemd.

   Verwijderen