zaterdag 21 augustus 2010

Zelfportret in mangastijl

Benodigdheden:
  1. per leerling een half A4 tekenvel
  2. kleurpotloden
  3. zwarte viltstift
Manga is de Japanse vorm van een stripverhaal. De naam komt van ‘onbeheerste of willekeurige penseelstreken’. Dit slaat op de losse manier van tekenen. Anime is de term voor in mangastijl gemaakte tekenfilms. Laat de leerlingen enkele voorbeelden van tekenfilms opnoemen die in deze stijl getekend zijn. Ze kennen vast Pok√©mon en Dragonball Z. Laat hen een aantal voorbeelden zien, er zijn er genoeg op het internet te vinden. Bespreek wat opvalt:
  1. de personages in manga hebben vaak een slank en aantrekkelijk uiterlijk
  2. bij de strips voor kinderen hebben de karakters vaak grote sprekende ogen
  3. de neus en mond bestaan vaak uit een vlot getrokken lijntje
  4. de haarkleuren zijn opvallend en niet altijd natuurlijk
  5. de hoofden zijn groot in verhouding tot het lichaam
Op internet zijn talloze sites te vinden waarop je kunt leren manga te tekenen. Google op 'how to draw manga'. Per lichaamsonderdeel zul je sites met aanwijzingen kunnen vinden. Voor deze les maken de kinderen alleen een portret van hun gezicht in mangastijl. Geef hen het schema om de vorm van het hoofd te tekenen (op het bord of een kopie).
Bespreek hoe ze het figuurtje op zichzelf kunnen laten lijken zodat het een manga zelfportret wordt. Denk aan uiterlijke kenmerken als kapsel, bril, moedervlekjes, de kleur van de ogen, sieraden enz.
Laat de leerlingen een hoofd en een stuk van de schouders tekenen. Inkleuren met kleurpotlood, omlijnen met zwarte viltstift.

Met dank aan Ilse Verhoeven

2 opmerkingen: