woensdag 19 mei 2010

Vlinders in de stijl van Peter Callesen

Benodigdheden:
  1. wit kopieerpapier (80 grams) op A4 formaat
  2. gekleurd papier voor achtergrond
  3. snijmesje
  4. snijmat
  5. schaar
  6. plaksel
Peter Callesen (geboren in 1967) is een Deense kunstenaar die kunstwerken knipt uit simpele vellen wit papier. Hij gebruikt het tweedimensionale vlak van het papier in combinatie met driedimensionale vormen. Deze 3D-vormen komen uit het vel papier omhoog of vallen eruit. Het knappe van zijn werk is dat hij niets toevoegt. De driedimensionale figuren die uit een achtergrond lijken te stappen, zijn gemaakt van diezelfde achtergrond.

Bekijk foto's van Callesens werk op zijn eigen website, http://www.petercallesen.com/ en bespreek deze met de klas. Bekijk vooral het werk 'Hunting', waarop een spin en vlinder te zien zijn. Dit werk vormt de basis voor deze les. Bespreek hoe deze vlinder nog vast zit aan de achtergrond. Zijn er nog andere mogelijkheden om een vlinder uit het papier te laten komen? Het lijf kan vastzitten, maar ook een deel van een vleugel. Door verschillende manieren te gebruiken, krijg je variatie in je werk.


Detailfoto: vlinder waarvan het lijf nog vastzit. 

Leerlingen schetsen een aantal vlinders op hun  papier. Laat hen niet te ingewikkelde vleugels tekenen, want de dieren moeten straks uitgesneden worden en dat is al lastig genoeg!
Geef in de tekeningen met bijvoorbeeld een dubbele lijn precies aan welke stukjes straks niet losgesneden moeten worden. Kies bij de verschillende vlinders voor meerdere opties, bv. het lijf vast laten zitten, of juist de punten van de onderste vleugels.
Snijd de vlinders voorzichtig los uit het papier. Pas goed op dat je de aangegeven 'vaste' delen niet los snijdt. Plak het werk op een gekleurde ondergrond, maar doe geen lijm achter de vlinders. Vouw de vlinders of vleugels iets omhoog, zodat ze goed van het papier loskomen en de achtergrond goed te zien is.

Door Debbie, groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten