maandag 1 maart 2010

Mooie Medusa?

Door Kiki, groep 7

Benodigdheden:
  1. zwart papier op A3 formaat
  2. plakkaatverf in blauw, groen, zwart en wit
  3. kwasten
  4. potten met water
  5. papieren doekjes en kranten
Medusa is een vrouw uit de Griekse mythologie. Ooit was Medusa een prachtige vrouw. Ze woonde tot haar grote verdriet in een land waar nooit de zon scheen. Medusa smeekte de godin Athena of ze mocht verhuizen naar een zonnige streek. Toen Athena haar dit weigerde, vernederde Medusa de godin. Medusa vertelde namelijk overal rond dat Athena haar niet wilde laten gaan, omdat men anders geen aandacht meer zou hebben voor de schoonheid van Athena. 
In een andere versie van de mythe zou Medusa Athena boos hebben gemaakt door in Athena's tempel met Poseidon te gaan zoenen. De woedende Athena nam wraak door Medusa's mooie haar in een nest kronkelende slangen te veranderen. Ook zorgde Athena ervoor dat iedereen die Medusa in de ogen keek direct versteende. 
Uiteindelijk werd Medusa gedood en onthoofd door Perseus, die hierbij geholpen werd door Athena. Uit het bloed van Medusa werden het gevleugelde paard Pegasos en een reus geboren. Daarna werd Medusa's hoofd door Perseus aan Athena geschonken. Athena zette het hoofd op haar schild om zo vijanden te kunnen verstenen.

Door Diana, groep 7

Deze mythe is de aanleiding voor een tekenles: teken het hoofd van Medusa met slangenhaar in (uiteraard!) koude kleuren. Alle kinderen krijgen een groot vel zwart papier en vier kleuren verf: blauw, groen, zwart en wit. Nadat het hoofd geschetst is (niet te veel details) en de slangen zijn getekend, wordt alles ingekleurd met verf. Natuurlijk moet er veel gemengd worden, want vier kleurtjes is maar weinig. Wijs de kinderen erop dat lichte kleuren gemaakt worden door druppels donkere verf bij de lichte te mengen, en niet andersom.

Beeldaspecten die bij deze les aan de orde komen zijn: kleur (koud), nuance. 
Technieken: kleurnuances aanbrengen in verf. 

Door leerlingen van groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten