dinsdag 15 september 2009

Kijk nou: Delfts blauw!

Door Pernille, groep 7

Benodigdheden:
  1. witte papieren bordjes zonder plastic laagje
  2. viltstiften in diverse kleuren blauw
  3. voorbeelden van Delfts blauwe motieven
Delfts blauw is aardewerk met blauwe versieringen dat van oudsher in Delft wordt gemaakt. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauwwitte Chinese porselein. Het Delfts blauw werd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft zo'n honderd aardewerkfabrieken actief waren. Door de opkomst van goedkoper Engels aardewerk raakte het Delfts blauw in verval. 
Tegenwoordig is er nog één fabriek in Delft die 'echt' Delfts blauw produceert: De Porceleyne Fles. Alle borden, vazen, schalen, kopjes, tegels enz. worden met hier met de hand beschilderd. Op de site van de Porceleyne Fles zijn vele foto's te vinden van Delftsblauw aardewerk. 

Bekijk met de kinderen een aantal van deze foto's en bespreek welke motieven en afbeeldingen er op het aardewerk te zien zijn. Bekijk de diverse kleuren blauw en bespreek hoe je met zo weinig verschillende kleuren toch een duidelijke afbeelding kunt maken. Laat de kinderen diverse borden zien met verschillende randen en laat hen verwoorden dat randen en patronen uit regelmatig terugkerende vormen bestaan. 

De kinderen ontwerpen hun eigen Delfts blauwe bord. Ze krijgen hiervoor alleen blauwe viltstiften (fineliners, dikke en dunne stiften). Laat hen eerst op de achterkant oefenen om te ervaren hoe de inkt van de stiften eventueel uitloopt. 
Op de rand van het bord moeten patronen worden getekend. Een patroon is een herhalende vorm.De rand van het bord zal niet helemaal glad zijn, maar inkepingen hebben. Tel deze goed en bereken over hoeveel inkepingen het patroon dan moet lopen, zodat je goed uitkomt. 
Hoe het middengedeelte ingevuld wordt, is vrij: voorstelling, patronen of leeg.

Alle bordjes zijn getekend door leerlingen van groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten