dinsdag 8 september 2009

De geest in de fles


De geest in de fles is een sprookje van de gebroeders Grimm.

Korte inhoud van het verhaal:
Een houthakker wil zijn zoon laten studeren, maar het geld van de vader is op voor de studie is afgerond. De jongen leent de bijl van de buurman en gaat zijn vader helpen. Tijdens zijn werk in het bos hoort de zoon een stem roepen. De jongen ziet een glazen fles waarin iets rondspringt. Hij haalt de kurk van de fles en er stijgt een geest op. De jongen zegt niet te geloven dat de geest in de fles heeft gezeten en de geest bewijst dit dan. De jongen doet snel de kurk weer op de fles en stopt hem in het hol terug. De geest roept opnieuw en belooft de jongen te dienen. De jongen haalt de kurk van de fles en krijgt een lapje dat eruitziet als een pleister. Als hij met één kant over een wond strijkt, zal hij genezen. Met de andere kant zal staal en ijzer in zilver veranderen. De jongen snijdt in de boom en strijkt met de ene kant van de pleister, waarna de snee dichtgroeit. De jongen wil een boom omhakken, maar de bijl buigt om want hij is nu van zilver. De vader weet niet hoe hij de buurman terug moet betalen, een scheve bijl is waardeloos. De zoon brengt de bijl naar de goudsmid en krijgt veel geld. Hij kan weer studeren en kan met zijn magische pleister alle wonden genezen. Hij wordt de beroemdste dokter van de wereld.
Bron: Wikipedia.

http://www.beleven.org/verhaal/de_geest_in_de_fles voor het volledige verhaal.

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. zwart papier op A4 formaat
  3. waterverf
  4. penselen en water
  5. zout
  6. oliepastelkrijtjes
  7. schaar en plaksel
Lees het verhaal voor en bespreek hoe een geest eruit zou kunnen zien.
Beschilder het witte vel met waterverf. Gebruik veel water zodat de kleuren licht zijn en in elkaar overlopen. Laat druppels waterverf op het natte vel vallen, zodat ze uitlopen. Strooi er zout op als het nog nat is voor een sprankelend effect.
Knip een cirkel van wit papier en beschilder deze met gele/oker waterverf, de maan.
Laat het natte vel papier goed drogen en leg het dan onder een dik boek zodat het vlak wordt.
Teken op het zwarte vel met witte oliepastel een fles. Teken rondom grassprieten. Teken op de achterkant van het met waterverf beschilderde vel een geest, zoals jij denkt dat een geest er uit ziet. Knip deze uit en plak hem op het zwarte vel, zodat het lijkt alsof hij uit de fles komt. Plak de maan erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten