woensdag 20 mei 2009

Portret van vroeger

Door leerlingen van groep 8

Met oploskoffie kun je mooie sepia portretten schilderen! Vraag de leerlingen een foto van vroeger mee te nemen of op te zoeken op internet. Bekijk en bespreek de meegenomen foto’s. Waaraan kun je zien dat het om oude portretten gaat? Natuurlijk aan kleding en haardracht, maar bekijk ook eens hoe er geposeerd wordt en hoe de kleuren van de foto zijn.
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. potje oploskoffie
  3. een schoteltje per twee kinderen
  4. penselen
  5. potten water
  6. papieren handdoekjes
  7. goudkleurige stiften
  8. bruin papier voor passepartout
  9. lijm en schaar
Vertel dat we gaan schilderen met oploskoffie. Elk kind krijgt een schoteltje met daarop een theelepel koffiekorrels. De korrels worden op het schoteltje beetje bij beetje opgelost in water. Hoe minder water je gebruikt, hoe donkerder de kleur wordt. 
Laat de kinderen eerst op een kladje oefenen. Er wordt direct met koffie geschetst, dus niet eerst met potlood. Voordeel van de oploskoffie is dat foute lijnen met een drup water aan je penseel weer verwijderd kunnen worden! Nadat de contouren van het portret geschetst zijn, kan er ingekleurd worden.
Van bruin papier wordt een passe-partout geknipt en over het portret geplakt. Versieringen kunnen aangebracht worden met goudkleurige stift.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten