woensdag 5 augustus 2020

In de stijl van James Rizzi

Groepswerk door leerlingen van groep 8

Benodigdheden:
  1. stevig tekenpapier A4 formaat in lengte doorgesneden
  2. viltstiften
  3. plaksel en schaar
  4. groot vel blauw fotokarton als achtergrond
James Rizzi is geboren in 1950 te Brooklyn. Hij studeerde op de kunstacademie van Florida (Gainesville), waar hij begon met experimenteren met schilderen, druktechnieken en beeldhouwen. In Rizzi’s werk kom je vaak zijn geboorteplaats New York tegen. De schilderijen zien er soms kinderlijk naïef uit, met de felle kleuren en stralende vrolijkheid. In de kunstpers wordt hij vaak bestempeld als ‘Urban Primitive Artist’ . Rizzi zegt zelf beïnvloed te zijn door Picasso, Klee en Dubuffet. Laat enkele schilderijen van Rizzi zien (Google afbeeldingenzoeker) en bespreek wat opvalt:
  • vrolijke kleuren
  • geen nuances binnen de kleuren
  • alles is zwart omlijnd
  • huizen hebben menselijke gezichten/kenmerken
  • het werk is vol en druk
  • ook de achtergrond is gevuld

De opdracht luidt: teken een hoog huis of een flat in Rizzi-stijl. Dit is dus een huis met een gezicht en andere menselijke dingen, zoals kledingstukken en ledematen. Let goed op dat het wel een huis moet blijven, en dus geen vierkant mens! Dit kun je voor elkaar krijgen door in elk geval de basiselementen van een huis (ramen, deuren) te tekenen. Kleur het huis vervolgens in met felgekleurde viltstiften. Omlijn de details van je huis met zwarte viltstift. Knip je huis uit en trek dan pas de buitenkant om met een dikkere zwarte stift (dit is om te voorkomen dat de zwarte lijn er afgeknipt wordt!). Teken ook dingen voor in de lucht: sterren, een maan, wereldbol, luchtballon, ufo’s etc. Zie hiervoor de schilderijen van Rizzi zelf.

Om er een groepswerk van te maken, moet elk kind minstens een huis tekenen en uitknippen. Schik deze op een blauwe ondergrond en plak ze vast (of laat dit door een kind doen). Begin achteraan met plakken, zodat de onderste rij huizen er deels overheen geplakt kan worden ( overlapping). Let hierbij op de kleuren: geen twee dezelfde huizen naast elkaar. Plak vervolgens de sterren e.d. op de achtergrond.

Beeldaspecten in deze les: ruimte (overlapping), kleur (felle kleuren), lijn (omlijnen om accenten aan te brengen)
Technieken: tekenen, kleuren, omlijnen, knippen&plakken. 


Groep 7 met hun Rizzi-groepswerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten