dinsdag 19 mei 2009

Portrett in de stijl van Modigliani

Door Danjel, groep 7

Amedeo Clemente Modigliani (Livorno, 12 juli 1884 - Parijs, 24 januari 1920) was een Italiaans kunstschilder en beeldhouwer. De schilderijen van Modigliani worden gerekend tot het expressionisme. Modigliani schilderde sterk gestileerde naakten en portretten die toch overeenkomst met het model bleef houden. Hij maakte gebruik van gestileerde en verlengde vormen als lange, ovale gezichten met uitgerekte halzen en lange ledematen, waardoor de figuren vaak een melancholieke stemming uitdrukken. De huid is vaak roestkleurig en alle vormen zijn omlijnd. Ogen, monden en neuzen staan in de gezichten niet op de 'juiste' plaats, maar vormen toch een sluitend en geloofwaardig geheel. Bekijk met de kinderen een aantal schilderijen van Modigliani en bespreek de dingen die opvallen:
  • gezichten zijn langgerekt
  • gezichten staan vaak scheef
  • er worden warme kleuren gebruikt
  • de vormen zijn zwart omrand
Benodigdheden:
  1. zwart knutselpapier op A4 formaat
  2. oliepastelkrijtjes
  3. gekleurd papier als achtergrond
Neem een vel zwart papier en verdeel dit in acht vakken: eerst verticaal middendoor, dan horizontaal middendoor. Halveer vervolgens de horizontale helften nog eens. 
Teken een ovaal, beginnend op de middenlijn tot iets boven het midden van het bovenste vak. De halslijnen lopen tot het midden van het onderste vak. Teken van daaraf de schouderlijnen. Ogen komen hoger dan bij 'gewone’ portretten en de mond laag. Hiertussen de neus, die dan ook langer wordt dan gebruikelijk. Op deze manier wordt het uitgerekte effect goed zichtbaar. Zie schema. 


Trek na het schetsen de potloodlijnen over met zwart oliepastel. Kleur het portret in en let daarbij goed op de zwarte lijnen: raak ze niet met een ander kleurtje, want dan gaat het smeren! Voorzichtig inkleuren dus, vooral bij kleinere onderdelen als ogen en mond. Mocht een lichter krijtje toch zwarte vlekken vertonen, maak het dan schoon in een papieren handdoekje. 
Kleur de achtergrond naar keus in tot er geen zwart meer te zien is. Plak het werk op een bijpassende achtergrond.


Door leerlingen van groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten