maandag 3 augustus 2020

De stoel van Vincent van Gogh


Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A3 formaat
  2. plakkaatverf
  3. kwasten
  4. water
  5. papieren doekjes
Vincent van Gogh (1853-1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een stroming die het impressionisme opvolgde. Als hij begint met schilderen, wil hij vooral gewone mensen portretteren. Hij schildert arme boeren die zwaar werk doen. De kleuren van zijn schilderijen zijn donker (de Aardappeleters). 
Hij verhuist naar  Parijs waar hij het werk van de Franse schilders leert kennen: licht en kleur zijn in hun werk belangrijk. Van Gogh verruilt de donkere kleuren voor helderder. Van de schilder Pisarro leert hij impressionistisch schilderen en zijn werken worden vrolijker van kleur.
Van Gogh krijgt angstaanvallen en laat zich opnemen in een ziekenhuis bij Arles. In de tuin van het ziekenhuis maakt hij de mooiste schilderijen. Een van de werken die daar is ontstaan, is Sterrennacht. In 1890 pleegt Van Gogh zelfmoord. Na twee jaar Parijs gaat hij naar Zuid-Frankrijk, waar hij o.a. boomgaarden en korenvelden schildert. 


Laat het werk De stoel zien. Bespreek wat opvalt: heldere kleuren, korte kwaststreken, gebruik van lichte verf op plekken waar het licht opvalt. 

Zet een stoel middenin de klas. Leerlingen tekenen de stoel na met potlood en schilderen deze op de wijze van Van Gogh. En, net als Vincent, signeren ze hun werk zichtbaar!

Beeldaspecten die in deze les aan de orde komen: kleur (heldere kleuren), ruimte (diepte, horizonlijn)

Technieken: nauwgezet natekenen van een voorwerp, schilderen op impressionistische wijze. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten